Рилчани възраждат Кратун месец

Снимка – БНР, архив

За уникалния празник зарязват лоза, виното се пие от кратуна

Рилчани възраждат уникалния и колоритен празник Кратун месец. По инициатива на млади хора, общинатаи сдружение „Кратун месец“ подготвят отбелязването на празника, с който в града се гордеят. Тържеството е на 14 февруари, като ще има програма.  Опитен лозар ще зареже лоза, деца самодейци към читалището ще поздравят присъстващите. За почерпка ще има питка и вино, което ще се пие като на Кратун месец – от кратуни.

„Пандемията COVID – 19 преустанови провеждането на културни и развлекателни мероприятия през изминалите три години. Сега наследниците на хората, които години наред бяха основни инициатори и организатори на Кратун месец, подеха кампания по възраждане на старата традиция на Рила и рилчани да отбелязват подобаващо Трифон Зарезан.Община Рила и сдружение „Кратун месец“ организирано ще отбележат Деня на лозаря или Трифон Зарезан на 14 февруари от 12:00 часа на пл. „Възраждане“ в гр. Рила, възраждайки старата традиция на рилските зевзеци“, съобщи Мариана Костова – завеждащ „Връзки с обществеността” в общината.

Ето какво разказаха още рилчани за неповторимия празник:

В началото на XX век зевзеците от село Рила създават дружество „Пакост“(1899 г.), чийто девиз е бил “Я и пакост да ти направа, па ке ти ареса”.„Пакост“ – ниците имат свой печат и собствен кодекс, който всеки член е длъжен да знае и спазва.           Дружеството е създател и организатор на единствения по рода си в страната празник  – Кратун месец. Освен празник на виното, Кратун месец е празник и на общуването.

Наследницитенасъздаденияпрез 1899 годинаклубпазяторигиналниясипечат, изобразяващдявол с вилав ръка. Клеймотосепоставянанагради и грамотизанай-добървинопроизводители за особени заслуги.

Мъжкиятпразник е възникнал в някогашната „социална мрежа“ – селскатакръчма, където мъжете в края на земеделската година се събирали, за да се забавляват, да дегустират чие вино е най-хубаво и да „бистрят“ необезпокоявани политиката, комшиите и не на последно място комшийките.Иметонапразникапъкидваотсортатикви, коитолесно сепревръщат в черпак с дръжка. Тезикратункииграелиролятанадомашнапосуда и с тяхсепиеловино, направоотбъчвите.

Кратунмесец е затези, коитопият, нонесенапиват и затези, коитосесмеят, нонепозволяватдабъдатосмивани.

“Месецът” ес продължителностот 99 дни, характеренесамозаградРила. Празникътзапочва с отточванетонавиното и свинчокола, обхващайкивсичкизимнипразници, и завършванаТрифонЗарезан, когатосвършивиното.

През1997година в градРила е създаденосдружение “Кратунмесец”, коетое приемникнадружество “Пакост”. Възстановявасе честванетонатозиуникалентрадиционенпразник – Кратунмесец.Девизът на новото сдружение е “Акосмебезделници, несмебезпразници”, а членовете са само мъже, практикуващи различни професии – учители, занаятчии, юристи.

В организацията на празника участват членовете на сдружението, Община Рила, читалище „Христо Ботев 1898“ в  града, членовете на туристическото дружество. А в отбелязването и празнуването – всички рилчани и гости на града.

Дневният ред включва конкурс за производители на бели и червени вина, викторина и много наздравици, песни и шеги. На най-добрите майстори на гроздовия еликсир се раздават грамоти, но истинската слава е за тези, които успеят да погълнат най-голямо количество, без да се напият.

ЮлиянаКОЛЧАКОВА