Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилРодолюбиви жители на с. Шипочано почетоха паметта на Левски край порутено училище,...

Родолюбиви жители на с. Шипочано почетоха паметта на Левски край порутено училище, носило неговото име

По оригинален начин в кюстендилското село Шипочано почетоха паметта на Апостола на свободата. След възпоменателна служба в храма „Св. Петка“ над селото, жители на населеното място, както и учредители на народно читалище „Пробуждане-2022“ се събраха пред порутените основи на старото начално училище, построено през далечната 1912 г. и носещо името на Васил Левски.

Програмата продължи с презентация на тема „Заветите на Левски – 150 години безсмъртие в народната памет.“ Председателят на читалището откри беседата, а ученичката в 6-и клас Юлия Димова представи биографията на Левски. Гостите участваха във викторина и показаха много добри познания по история. Ирина Йовчева разказа за заветите на Апостола, като заяви, че трябва да присъстват в на видни места в държавни институции и да се четат по-често. Тя отбеляза, че много от тях звучат много актуално и до днес и допълни, че каузата й по повод създаване на читалище е свързана с „борба за освобождение – от невежеството, чуждо поклонничеството, липсата на духовност и култура“. Перифразирайки един от заветите на Левски, тя посочи, че „ако успее да постигне успех в каузата си, ще спечелят всички нейни последователи, а ако не успее – ще загуби само личния си емоционален и времеви ресурс“. Беседата приключи със стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“, което гостите рецитираха заедно.

Събралите се три поколения дами символично издигнаха календар, подарен на читалището от отдел „Култура и духовно развитие“ на община Кюстендил със снимка на емблематична картина, изобразяваща отвеждането на Васил Левски към бесилото и към вечността.

RELATED ARTICLES

Most Popular