“По пътя… с Даниела Петрова”: По-щастливи чрез добра организация на времето

Забързани в ежедневието често не си даваме сметка, че най-ценния ресурс, който имаме е времето. Всичко друго може да се възстанови по някакъв начин, но времето, което си е отишло – не.

Когато осъзнаем този факт / не просто като го отчетем – да, така е, всички го знаем…/,  започваме да използваме времето си по-умно и по-внимателно.

Вчера с една приятелка си говорихме за това колко се променя човек след като навърши 50 години. Става по-спокоен, повече цени времето си, по-добър е към себе си и околните. И тъй като и аз попадам в тази група, искам да споделя своите прозрения във връзка с организирането на времето.

Когато денят започне, всички сме изправени пред натиск от различни неща в живота си, които се борят за нашето време и внимание. Служебни ангажименти, семейни задължения, общуване с приятели, включване в обществени инициативи, време, в което искаме да се усъвършенстваме и да научим нов език, нови умения, време за спортуване.

И всичко това в рамките на 24 часа. Забравих да включа и времето за спане.

Как да обърнем подобаващо внимание на всички тези привидно важни дейности? Как можете да се ангажирате с една дейност, без да се чувствате виновни, че не сте се заели с другите от списъка? Как можете правилно да разпределите времето си, за да сте сигурни, че постигате най-важните си цели?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да управлявате по-добре времето си и да постигнете хармония между професионалния и личния живот:

Имайте чудесна и зареждаща сутрин!

Начинът, по който започвате деня си е изключително важен за това как ще прекарате и остатъка от него, доколко продуктивни и щастливи ще бъдете. Щастливото утро е предпоставка за щастлив ден. Прави ви по-толерантни, по-спокойни и по-енергични.

Преди време утрините ми бяха изпълнени с бързане и напрежение – приготвяне на храна за офиса, търсене на подходящ тоалет, бързо пиене на кафе и т.н. Сега времето след събуждането ми е най-приятното за мен.

След като се погрижа за личната си хигиена, изпивам чаша гореща вода на малки глътки, за да пречистя организма си. Записвам в Дневника на благодарността, който имам 5 неща, за които съм благодарна. Търсейки в мислите си такива събития и хора, аз се настройвам положително, защото си давам сметка , че има прекрасни неща в живота ми, за които да благодаря. След това записвам в Дневника на целите 10 –те цели, които искам да постигна на този етап от живота си. Повтарям този запис всеки ден, без да гледам написаното от предишния ден. Това е техника, препоръчана от Брайън Трейси, която е много ефективна, защото така човек се фокусира върху наистина важните за него цели и започва да търси начини, за да ги реализира.

Следва времето за релаксация и четене на положителни утвърждения, а след него е времето за молитва. И съм благодарна за това, че молитвата ми е все повече благодарствена и все по-малко искаща.

Приготвям закуската и обяда си, обличам дрехи, които съм приготвила от предишната вечер и изпълнена с хармония и вдъхновение отивам на работа.

/За добър старт на деня препоръчвам книгите на Робин Шарма „Клуб 5 сутринта” и „Чудесно утро” на Хал Еролд./

Приоритизирайте!

Голяма част от хората прекарват времето си в неща, които не добавят смисъл към живота им и винаги изостават от графика на планираните си задачи. За да бъдете ефективни, трябва да започвате всеки ден, като определяте кое е важно за вас и да се съсредоточите върху онези неща, които ще ви помогнат в постигането на целите ви.

Развийте самодисциплина!

Съветът да отделяме време за нещата, които ни правят щастливи е подвеждащ. Защото в крайна сметка това,  което искаме да правим ни дава краткотрайно щастие – алкохол, цигари, храна, щури забавления.

А всъщност, за да постигнем щастие по-късно, почти винаги трябва да платим краткосрочна цена – да учим, да тренираме, да се упражняваме в свиренето на музикален инструмент, да завършим задачите по даден проект.

Каква част от вашето щастие идва от краткосрочни неща и каква част ви носи удовлетворението от постиженията, които са отнели малко работа? Краткосрочното удоволствие не води до дългосрочно щастие. Започнете някои по-дългосрочни проекти въз основа на целите си – както в личния, така и в професионалния си живот. Направете списък с дългосрочни цели, за които знаете, че ще ви направят щастливи. И след това намерете начини да увеличите самодисциплината си за изграждане на ежедневни навици.

Откажете се от нещата, които губят времето ви!

Уча се да казвам „НЕ” на празни разговори, на неща, които ме отдалечават от целите ми и на малките „крадци на време” – безцелно разглеждане на социални мрежи, гледане на безинтересни телевизионни предавания и други подобни.

Около нас има твърде много разсейващи фактори, които ни пречат да управляваме времето си ефективно. Откажете се от дейности, които не добавят стойност към живота ви. Фокусирайте се върху това, което ви помага да израствате и по този начин ви кара да се чувствате щастливи и удовлетворени.

Когато сте на работа, можете да изключите онези непрестанни известия в социалните медии, които ви пречат да се съсредоточите върху задачата. Можете също така да премахнете ненужните срещи за неща, които могат да се решат с изпращането на един имейл.

Един от най-големите крадци на време е пристрастяването към телефоните и електрониката като цяло. Оставете телефоните, за да избегнете разсейването по време на работа и за да можете да се насладите на качествено време с любимите си хора у дома.

Делегирайте част от задачите си!

Има дейности, които не изискват вашето лично внимание. За да управлявате ефективно времето си, трябва да делегирате тези дейности на други хора, които могат да ги изпълнят. Ако сте мениджър в организация, делегирането може да включва отказ от част от контрола и оставяне на вашите подчинени да поемат ръководството по някои от задачите, които иначе биха отнели от вашето време. Това не ви освобождава от отговорност, но показва на служители ви , че им имате доверие и освобождава част от времето ви. Като родители можете да делегирате подходящи за възрастта дейности на децата си, за да можете да имате време за други важни задачи. Делегирането ви позволява да се съсредоточите върху онези дейности или задачи, които са от решаващо значение за целите ви, и да избегнете пренатоварване поради ангажирането с твърде много неща.

Подредете и организирайте пространството около вас!

Подреденото работно пространство и организираният начин на записване и съхранение на документите ви помага да поддържате в съзнанието си ясна картина по отношение на задачите си. Това ви помага да избегнете разсейването си и да подобрите своя фокус.

Създавайте списъци със задачи!

Създаването на списъци със задачи е чудесен начин да запишете всичко, от което се нуждаете, и да избегнете забравянето на нещо важно. Те също ви помагат да не губите време в мислене какво трябва да направите в течение на деня.

Имам планер, в който всяка неделя записвам задачите си за следващата седмица. Разбира се нещата, които се появяват ненадейно по-късно през седмицата също биват отбелязани веднага. Това освобождава ума ми от необходимостта да помни задачите ми и ми създава спокойствие. Всяка сутрин преглеждам задачите за деня и го организирам в съответствие с тях. По-важните са с по-голям приоритет.

Управлявайте енергията си!

Времето е ограничен ресурс,  но енергията е възобновяем. Тя е горивото, което ни поддържа и ние сме отговорни за това какви навици имаме, каква храна консумираме и как живеем, за да имаме повече енергия. Уверете се, че получавате достатъчно сън, че се храните здравословно и в ежедневието ви има достатъчна физическа активност, за да сте здрави и енергични и да можете да постигате целите си.

Не позволявайте на стреса да определя начина ви на живот – управлявайте го!

Даниела Петрова

Стресът може да доведе до проблеми, които да влошат начина, по който управлявате времето си.  Затова е изключително важно да го минимизирате или елиминирате напълно. Правете малки почивки през деня. Награждавайте се, когато сте изпълнили някоя задача. Правете физически упражнения, разхождайте се, плувайте, тичайте или просто танцувайте. Не пропускайте да се радвате на слънцето и да се топлите на лъчите му. Дишайте дълбоко чист въздух. Всичко това ще подобри способността ви да се фокусирате, да изпълнявате задачите си по-бързо и да бъдете по-ефективни. И най-вече – да се чувствате по-щастливи.

Вашето време е най-ценният ви ресурс, използвайте го разумно.