Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилРомите в Кюстендил участват в кръгла маса, посветена на образованието

Ромите в Кюстендил участват в кръгла маса, посветена на образованието

Кръгла маса на тема “Образователната интеграция – шанс за успех” започна в Кюстендил. Форумът е организиран от ромското сдружение ЛАРГО, с подкрепата на Рeгионалното управление на образованието в Кюстендил. Поводът е Международният ден на ромите – 8 април. “Образованието е ключ към бъдещето на странaта ни и врата към обучението на учениците в активно гражданско участие и развитие на демократичните ценности – това е посланието ни на днешната среща”, каза председателят на сдружение ЛАРГО Сашо Ковачев.
Той посочи, че целта е 90 процента от учениците от ромски произход да бъдат обхванати от образователната система, а 60 на сто да подобрят резултатите си. Според организаторите резултатите в момента са доста под тези нива.
По време на форума бяха представени и данни от осъществени фокус-групи с родители на ученици от ромски произход.
“Изследванията показват, че колкото повече са образовани родителите, толкова повече помагат в развитието на своите деца. Дори доходите на семейството са по-слаб фактор за успеха на децата в училище”, каза социологът Венелин Стойчев, който е участвал в проучване в Кюстендил. Според него има много лесни начини за родителско включване, което да е насочено към семейства от по-бедни общности и деца с увреждания.
“При програми за ограмотяване на родителите се получава по-висок успех на децата, спира отпадането им от училище, повишава се успехът на децата. Затова са необходими по-меки стъпки, които показват много по-висок резултат, отколкото спирането на помощите и събирането на децата от домовете им за посещение на училище. Не трябва да правим образование насила, защото това не дава резултати”, допълни Стойчев.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular