Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияРумен Порожанов: Резултатите от проверката за двоен стандарт на храните ще са...

Румен Порожанов: Резултатите от проверката за двоен стандарт на храните ще са ясни между 15 и 22 юни

 

Има случаи на къщи за гости, строени по европрограми, които се ползват не по предназначение, заяви вчера земеделският министър Румен Порожанов. Той подчерта, че експертите правят проверки по метода анализ на риска. Извадката е 5-10 на сто.

Министърът посочи, че в тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова до сега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема

По повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание, Порожанов заяви, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.

Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се анализира описаните съставки дали отговарят на описаното. Последно ще се провери и сравни цената на продукта.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, категоричен е той.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular