Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияРумен Радев: Диалог с правителството няма, някой тегли каруцата към автокрация

Румен Радев: Диалог с правителството няма, някой тегли каруцата към автокрация

Президентът за визитата в Русия: Възстановявах доверието между нас!

Пожелавам на правителството да оползотвори това доверие, което се изгради при моето посещение в Русия, каза президентът Румен Радев.

По думите му Русия също трябва да уважава нашата история и културни достижения. Ето в това тежко наследство мисля, че тази визита беше важна крачка за възстановяване на доверието и за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение, допълва президентът.

Според него газовият хъб “Балкан” е рационален проект и той трябва да бъде подкрепен, но липсата на газ рискува този многомилионен проект да гълта пари за разработка и строежи, без да е ясно точно как и с какво ще функционира този проект. За президента Румен Радев е недопустимо да има двоен стандарт към отделни държави в ЕС, не само по отношение на храните, но и по отношение на енергетиката.

Според президента Радев атомната електроцентрала “Белене” трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с минимален финансов риск за държавата, при доказана целесъобразност и много важно, при надеждни механизми за контрол на ядрения риск.

Относно българското европредседателство президентът Радев смята, че правителството е определило актуални за региона и за Европа приоритети. Министър Павлова и администрацията работят така, че да има нужната организация за тези събития. България показа, че може да администрира процесите от европейския дневен ред, посочва той в интервюто. Но отбелязва, че що се касае до конкретиката, има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които са преминали изцяло в сферата на обещанията.

В интервюто Румен Радев посочва, че присъединяването към еврозоната е стратегическа цел за България от много отдавна. Според него това присъединяване ще ни гарантира България да бъде в ядрото на европейските интеграционни процеси, трябва обаче да сме наясно кога, при какви условия, на каква цена ние ще можем да станем част от тези единни европейски процеси.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular