Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятГаз за хъба ще договаря Борисов с Путин

Газ за хъба ще договаря Борисов с Путин

Премиерът ще отвори и темата за поевтиняване на газа след споразумението ЕК-“Газпром”

 

Договаряне на руски газ за проектохъба “Балкан” и по-евтини газови доставки по дългосрочния договор с “Газпром”. Това са двете основни теми на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва, където той заминава на 30 май и ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Според източници на Mediapool Борисов иска да осигури солидни количества руски природен газ за планирания от българското правителство газоразпределителен център край Варна. Идеята е газът да идва през втората тръба на газопровода “Турски поток” по дъното на Черно море и българо-турската граница.

Освен това премиерът ще отвори темата за намаляване цената на руския газ у нас. Така той ще трасира бъдещи преки разговори между “Газпром” и “Булгаргаз” в тази посока, след като преди дни Европейската комисия обяви, че се е споразумяла с руския концерн да започне да продава суровината си в Югоизточна Европа на конкурентни цени, за да избегне многомилиардна глоба за нарушаване на европейските антимонополни правила на конкуренцията.

Борисов ще бъде придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев, които ще имат готовност да се включат в по-конкретни разговори и параметри по газовите въпроси.

 

Русия държи в напрежение България и Гърция

В същото време обаче “Газпром” и турското правителство подписаха споразумение за сухопътния участък на втората тръба на “Турски поток”. Близо една трета от подводното й трасе вече е изградено и тя е достигнала до турското икономическо пространство. Отделно руският концерн е подписал с турската държавна газова компания “Боташ” споразумение с основните условия и параметри на наземния маршрут, съобщи руското издание “Ведомости”, без обаче да посочва какви са договорките. Руският монополист държи в напрежение България и Гърция до коя от двете граници ще стига трасето и коя от двете държави ще стане транзитьор на руското синьо гориво.

Целта на Борисов, а и на Европейската комисия, която подкрепя дори финансово идеята за хъба, е България да не бъде просто транзитьор на синьото гориво, а да е търговец на суровината и така да добие по-значима роля на европейския енергиен пазар. Вече са водени разговори със Сърбия да купува руския газ от центъра “Балкан”, но за целта трябва и реконструкция на българската преносна мрежа.

В понеделник пък Паоло Гримолди, депутат в италианския парламент от партията “Лига”, коментира пред Петербургския международен икономически форум като осъществима перспективата “Турски поток” да стига през България до Италия. Според него за целта трябва ново споразумение.

Разговорите с руски представители на различни държавни и корпоративни нива за захранване на бъдещия газов хъб “Балкан” вървят от повече от година. Миналия юни енергийният министър Теменужка Петкова подписа с “Газпром” споразумение за развитие на българската газова мрежа, за да може да поеме количества от втората тръба на “Турски поток”, а по-късно Борисов обясни, че така България си пълни газовата кошница за хъба.

 

Чака се “да” от Путин за хъба

Предстои да се разбере дали Путин ще поеме ангажимент за докарване на сухопътното трасе на “Турски поток” до българо-турската граница, с което да се гарантират 15.75 млрд. куб. м за хъба. Изглежда партньор на “Газпром” този път ще е държавният газов оператор “Булгартрансгаз”, чийто директор Владимир Малинов ще участва в българската делегация в Москва. Дружеството в момента изгражда лупинг, който ще превърне в реверсивна съществуващата транзитна тръба до Турция, по която в момента “Газпром” доставя еднопосочно газ в южната ни съседка.

 

“Белене” ще чака да му дойде времето

 

София не планира да включва АЕЦ “Белене” в дневния ред на премиерската визита в Москва, тъй като Борисов не искал да предприема нищо конкретно, докато не получи картбланш от парламента, твърдят източници на Mediapool. Теменужка Петкова внесе в Народното събрание доклад с варианти за оползотворяване на доставеното вече руско оборудване за “Белене”, както и искане парламентът да отмени решението за прекратяване на проекта, гласувано при първото правителство на Борисов. Документът обаче предстои да се разгледа от парламентарната енергийна комисия, а от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че не са склонни да премахнат толкова лесно мораториума върху ядрения строеж. Идеята е правителството да получи мандат да проведе търг за стратегически инвеститор и ако такъв бъде избран, НС да гласува впоследствие вдигане на забраната за изграждане на АЕЦ “Белене”.

 

Туризъм и култура сред темите на визитата, но не и стокообменът

 

В делегацията на Борисов са включени още министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Боил Банов. Готви се и отделна среща на Петкова с шефа на “Газпром” Алексей Милер, твърдят източници от кабинета.

Не е ясно дали в хода на разговора с Путин ще се дискутира зеещата от години дупка в стокооборота между двете държави. Русия има тотален превес на вноса у нас, докато българският износ там, макар и да расте, не може да навакса огромното отрицателно търговско салдо, за което съществен принос имат и енергийните доставки. Темата за развитието на българската търговия в Русия от години се дебатира по време на официални визити и от различни български правителства, но досега винаги безуспешно.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular