Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятРумъния представи европроект за 11 млн. евро за преброяване на кафявите мечки

Румъния представи европроект за 11 млн. евро за преброяване на кафявите мечки

Румънското правителство представи нов проект за преброяване на популацията на кафявите мечки в Румъния, финансиран с европейски средства, съобщава телевизия „Диджи24”.
Проектът е на стойност 11 милиона евро и освен преброяването на животните ще включва и прилагане на модерни средства за ограничаване на взаимодействието между хората и мечките, заяви министърът на инвестициите и европейските проекти Кристиан Гиня.
“Опитваме се да решим чрез европейски фондове проблем, който съществува от години. През 2016 г. беше взето решение да се забрани ловът на мечки и презумпцията тогава беше, че има риск от прекомерен лов, а другата презумпция беше, че оценките за броя на популацията на мечките не се базират на много солидни цифри”, посочи министърът. Той отбеляза, че оттогава нищо не е било направено по този въпрос.
“Едва сега имаме този проект, чрез който да започнем преброяването”, заяви Гиня, като отбеляза, че то ще бъде извършено чрез дигитални методи и “ще знаем точно как изглежда тази популация”.
Проектът предвижда още покупката на 1000 електрически огради, които ще бъдат предоставени на фермерите. Същевременно в окръг Брашов ще бъде изграден комплекс за настаняване и инаблюдение, включително с дронове, на около 100 екземпляра мечки.
Министърът на околната среда Танжош Барна добави, че ще бъде проведена и кампания за информиране на населението.
“Какво имаш право да правиш и какво не, как да действаш, ако кошарата ти е нападната от мечка и т.н. Всички ще бъдем информирани, че не е добре да се дава храна или хранителни отпадъци на мечките”, обясни още министърът.
Смята се, че в Румъния живеят около 6000 кафяви мечки, което е най-голямата популация в Европейския съюз. Видът е защитен и отстрел се разрешава само за конкретни екземпляри, които застрашават хората или стопанствата им./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular