Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаРУО-Кюстендил: Директорът Райко Ангелов да търси дисциплинарна отговорност от преподавателката Анета Колева

РУО-Кюстендил: Директорът Райко Ангелов да търси дисциплинарна отговорност от преподавателката Анета Колева

Инспекторатът отправи предписание към директора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Дупница

Предписание за търсене на дисциплинарна отговорност от учителката Анета Колева са издали от Регионално управление на образованието (РУО) – Кюстендил на ръководството на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Дупница. Предписаните мерки са в резултат на проверката, извършена от експерти на инспектората в учебното заведение.

Изискани са документи от директора на училището, касаещи случая, и са проведени разговори с директора на училището, с учителката Анета Колева и по инициатива на РУО – Кюстендил е проведена родителска среща с родителите на учениците от 1-ви „а” клас. Изготвени са констативен протокол, доклади, отговори до Министерството на образованието, Дирекция „Социално подпомагане“ – Дупница, Държавна агенция „Закрила на детето“.

Съгласно Закона за закрила на детето РУО – Кюстендил с писмо е възложило на Дирекция „Социално подпомагане“ – Дупница да предприеме действия по компетентност за установяване дали учениците от 1-ви „а” клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Дупница са в риск по смисъла на цитирания закон. „Очакваме да ни информират за резултатите от предприетите действия и при установен риск за учениците ще работим съвместно с всички заинтересовани страни”, съобщиха от РУО в отговори на въпроси на в. „Вяра”.

От инспектората информират още, че до скандалния час, в който учителката е записана да повишава тон и обижда учениците си, тя не е имала други нарушения.

„При проверката на дневника за входяща кореспонденция на училището се установи, че до 20.05.2021 г. няма регистрирани писмени сигнали за учителката Анета Колева, която е дългогодишен учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Дупница. От проведената родителска среща и споделеното от родителите стана ясно, че учителката е нарушавала продължителността на учебните часове и според тях по време на обучението от разстояние в електронна среда не е организирала ефективно часовете си по седмичното разписание и учебната програма. Родителите отчитат добрия педагогически опит на преподавателя Анета Колева и изтъкват качествата й на взискателен педагог, но са против грубото отношение на учителя към децата. Според тях грубите обръщения към децата от учителя влияят на психическото и емоционалното им развитие и накърняват тяхното достойнство. Анета Колева е допуснала използване на форми на въздействие върху ученици от 1-ви „а“ клас, които засягат достойнството им, което е в противоречие с Етичен кодекс на работещите с деца”, се казва в изпратеното ни от инспектората писмо.

Относно предприетите мерки в него се казва: „Със заповед на началника на РУО – Кюстендил на директора на училището Райко Ангелов са дадени задължителни предписания. Същият като орган за управление и контрол и работодател на Анета Колева трябва да предприеме действия за търсене на дисциплинарна отговорност от учителя”.

Припомняме, че в навечерието на Деня на славянската писменост и култура родители разпространиха записи от часовете с преподавателката Анета Колева. От тях се чуваха обръщения като: „Почвай да четеш, бе!“, „Я не ми тропай, да не те водя при директора“, епитети като „говедо“ и „тъпанар”, както и призива „Удари го, ма, да не ставам аз!“ Родителите на учениците от 1-ви „а” клас излязоха на протест в двора на учебното заведение, с настояване за незабавно отстраняване на преподавателката.

RELATED ARTICLES

Most Popular