Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаРУО спря приема в паралелката по физическо възпитание и спорт в СУ...

РУО спря приема в паралелката по физическо възпитание и спорт в СУ „Св. Климент Охридски”

  • 5-има ученици не стигат за запазването на класа

 

Още една паралелка за 8-и клас в Дупница няма да може да бъде сформирана заради недостиг на ученици. Поради недостатъчен брой класирани ученици, във връзка с доклад на директорите на училищата, със заповед на началника на Регионалното управление на образованието – Кюстендил, след трети етап на класиране е преустановен приемът в 1 паралелка, профил „Физическо възпитание и спорт“ в СУ “Св. Кл. Охридски” – Дупница, съобщават от РУО на сайта на ведомството.

След трети етап на класирането за прием в осми клас се записаха 13 ученици, 5-има не ни достигат до минимума за сформирането на паралелката. Затова тя се закрива. Имахме 21 явили се и издържали изпита за проверка на способностите, които бяха приети първоначално, но впоследствие част от децата предпочетоха други училища. Профилираната паралелка по спорт все още е нова за учениците и родителите и избират традиционните училища и специалности – гимназията, автотранспортното. Ние обаче няма да се отказваме. Продължаваме да сме средно общообразователно училище с профил „Физическо възпитание и спорт” за завършили 7-и клас и догодина пак ще обявим прием в 8-и клас. Ще продължим да работим, за да го осъществим. Ще насочим вниманието си повече към спортните клубове в града, от които тази година не дойде нито едно дете. Ще проведем разяснителна кампания, като ще разчитаме и на помощта на треньорите, които водят занимания при нас. Това са треньорите по тенис на маса Любомир Ганчев и Иван Иванов, по бадминтон – Юлия Стойкова, по таекуондо Христо Михалчев. Някои от тях са на трудови договори в училището и ще търсим съдействието им, каза директорът Гергана Лазова.

Тя подчерта, че преди време от основно учебното заведение бе преобразувано в средно, за да има къде да се обучават децата с интереси в областта на спорта, туризма и общественото здраве.

Паралелката, която миналата година сформирахме с решение на Общинския съвет, защото е маломерна, е много силна. Учениците вече са 9-и клас и продължават обучението си. Тази година, след като станахме средно училище, при нас се преместиха 3 деца – от спортните училища в София, Самоков и Кюстендил. Затова и преобразувахме училището – за да си останат децата в града, да не ходят по спортни училища в Самоков, София и Кюстендил, коментира още директорката.

Както е известно, това бе втората година, в която СУ “Св. Кл. Охридски” обявява прием след 7-и клас. До 10-и клас подготовката в профилираната паралелка е общообразователна, с допълнителни часове по физическо възпитание. Профилирането на обучението се осъществява след 10-и клас, като учениците имат възможността да избират между пет вида спорт – футбол и волейбол от отборните и таекуондо, тенис на маса и бадминтон от индивидуалните спортове. Вторият профилиращ предмет е „Биология и здравно образование“. Това дава възможност на ученици, които се насочват към медицина, кинезитерапия, други специалности с биология, спортна академия.

Гергана Лазова уточни, че неосъщественият прием няма да се отрази на педагогическия персонал и няма да има съкращения. В училището дори предстоят назначения на двама учители в прогимназията. Местата са овакантени през изминалата учебна година.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular