Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятРусия е договорила с 4 страни от ЕС стартиране на производство на...

Русия е договорила с 4 страни от ЕС стартиране на производство на „Спутник V”

Има още две руски ваксини: ЭпиВакКорона” и “КовиВак”, какво се знае за новите ваксини

Разработчиците на коронавирусната ваксина „Спутник V” заявиха, че са постигнали производствени споразумения в ключови европейски държави в момент, в който медицинската агенция на ЕС обсъжда официално одобрение за руската ваксина.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев заяви в изявление, че неговата организация “вече е постигнала споразумения с компании от Италия, Испания, Франция и Германия за стартиране на производството на „Спутник V”.

По-рано „Ройтерс” съобщи, че Европейският съюз възнамерява да започне преговори за закупуване на руската ваксина „Спутник V”, за да приложи програма за ваксинация на населението на европейските страни срещу коронавирусна инфекция, припомня БГНЕС. Търсенето на ваксина в цял свят е огромно. По данни на руския инвестиционен фонд, който отговаря за маркетинга на „Спутник V“, има запитвания от над 50 страни. Междувременно и Европейската агенция по лекарствата ЕМА проучва ваксината за одобрение.

Много страни, поръчали руската ваксина, обаче се оплакват от проблеми с доставките. В Кремъл все пак явно са особено доволни от това, че страни от ЕС, като Унгария, Чехия или Словакия, не изчакаха официалното сертифициране за ЕС и заложиха на руската ваксина.

Тези дни стана известно, че в Италия ще бъде построена първата фабрика за производство на руска ваксина на територията на ЕС. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли предупреждението на ЕМА за това, че ваксината не бива да се използва, преди да е била одобрена от Агенцията по лекарствата: „Никой не може да оспори факта, че това е една от най-предпочитаните и сигурни ваксини, на която хората се доверяват. Търсенето на нашата ваксина и процесът на имунизиране в редица страни показват колко желана и харесвана е тази ваксина.“

Ваксината “ЭпиВакКорона” бе регистрирана през октомври 2020-а, а от средата на март започва масовото й приложение. Другата ваксина се казва “КовиВак” и бе регистрирана в края на февруари. В средата на март ще бъдат пуснати в оборот първите 120 000 дози от нея. И трите ваксини бяха сертифицирани още преди да завърши третата фаза на широкомащабните клинични изпитания. Премиерът Михаил Мишустин с гордост подчерта, че Русия е единствената страна в света, която вече има три готови ваксини. И това не е всичко. Налице са данни, че в страната се разработват ощо около 20 препарата, в това число и ваксината “Мир-19”, която неотдавна завърши първия етап на предклиничните изпитания.

Какво е известно за двете нови ваксини?

“ЭпиВакКорона”, която е одобрена в Русия и Туркменистан, е създадена на основата на синтезирани по химически път пептидни антигени и не съдържа жив вирус. През ноември тя е била изпитана върху 150 доброволци на възраст над 60 години и върху 3000 души на възраст над 18 години. От руска страна твърдят, че ефективността на “ЭпиВакКорона“ е 100-процентова – този извод бил направен въз основа на резултатите от първата и втората фаза на клиничните изпитания. По сведения на производителя ваксината може да се съхранява в обикновен хладилник при температури между 2 и 8 градуса.

Що се отнася до ваксината “КовиВак”, до момента почти няма данни, които да са потвърдени от независими международни източници. Засега препаратът не фигурира и в постоянно обновявания списък на СЗО за ваксините. “КовиВак” е инактивирана ваксина, разработена на основата на “убити” SARS-CoV-2-вируси. В клетките на човешкия организъм тя предизвиква имунна реакция, при която се изграждат антитела. Създателите на ваксината твърдят, че тя може да се съхранява при температура между 2 и 8 градуса, което позволява безпроблемния й транспорт. А това е голямо предимство пред ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които се съхраняват при много ниски температури. Според руски експерти “КовиВак” може да се използва и за реваксинация, както и за подсилваща имунизация на хора, които са преболедували Ковид-19. Учените, разработили ваксината, твърдят освен това, че „убитият“ вирус, използван за направата на препарата, по всяка вероятност го прави ефективен и срещу повечето мутации на коронавируса.

“Спутник V” е добра ваксина”

Първата руска ваксина беше регистрирана спешно от Министерството на здравеопазването още през август 2020-а – веднага след втората фаза на клиничните изпитания, в които участваха само 76 доброволци на възраст под 60 години. Третата фаза с участието на 40 000 доброволци се състоя чак след това. В специализираното издание The Lancet в началото на февруари бяха публикувани предварителни данни от третата фаза на изследванията, а оценките бяха положителни.

В началото на март тази година Европейската агенция за лекарствата ЕМА пристъпи към процес на проверка и регистрация на “Спутник V”. Положително за нея се изказа и председателят на Германската комисия по имунизациите Томас Мертенс: “Това е добра ваксина, която по всяка вероятност някой ден ще бъде допусната и в ЕС. Руските изследователи разполагат с много богат опит в сферата на ваксините. “Спутник V” е много находчиво разработен“, заяви той пред вестник „Райнише Пост“./БГНЕС, Дойче веле

RELATED ARTICLES

Most Popular