Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниСвятРусия заплаши да стреля по оръжейни пратки за Украйна

Русия заплаши да стреля по оръжейни пратки за Украйна

Все повече загинали при Руските въздушни удари

Най-малко 35 души са били убити, а 134 – ранени, при руските въздушни удари, поразили военната база в украинския град Яворов, близо до полската граница, съобщи ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки, цитиран от Франс прес. През последните години базата, която се намира на около 40 километра северозападно от град Лвов и на 25 километра от границата с Полша, се е използвала като полигон за учения на украинските сили, обучавани от чуждестранни инструктори, главно американци и канадци, отбелязва АФП. Други девет души са били убити при руски бомбардировки в украинския южен пристанищен град Николаев, близо до Одеса, съобщи днес губернаторът на Одеска област Виталий Ким, цитиран от Франс прес.

Николаев, който е на 130 километра източно от Одеса, е подложен на тежки бомбардировки през последните дни, отбелязва АФП. Градът е опустял и почти всички магазини са затворени. Хиляди местни жители избягаха към град Одеса, който засега не е засегнат от военните действия.
Русия заплаши да стреля по оръжейни пратки за Украйна, заявявайки, че конвоите с чужди оръжия могат да се считат за “законни цели”. Предупреждението, отправено от руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, повишава риска от пряка конфронтация между Москва и страна от НАТО.

Предупреждението дойде, когато САЩ упълномощиха да насочат 200 милиона долара в „незабавна“ помощ и услуги за отбрана, включително военно образование и обучение, за Украйна. Американски служител каза, че помощта ще включва „противобронирани, противовъздушни системи и малки оръжия в подкрепа на защитниците на фронтовата линия на Украйна, изправени пред непредизвиканата атака на Русия.

RELATED ARTICLES

Most Popular