Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятРусия: Излизаме от сделката за зърното с Украйна

Русия: Излизаме от сделката за зърното с Украйна

Цената на пшеницата тръгна нагоре

Русия излиза от сделката за зърно с Украйна. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, часове след като срокът на споразумението изтече. То беше подписано преди година и удължавано три пъти. Сделката позволяваше на Украйна да изнася зърно с кораби от Одеса и две съседни пристанища.

“Сделката за зърното е прекратена. Веднага щом руските изисквания бъдат изпълнени, страната незабавно ще се върне към нея”, каза Песков.

Москва твърди, че собственият ѝ износ на зърно и торове е възпрепятстван- и настояват за отмяна на санкции в земеделския сектор.

Украйна и Русия са сред най-големите производители на зърно в света. Проблем с износа ще означава повишаване на цените в световен мащаб и сериозни проблеми за редица по-бедни държави.

Миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати писмо с предложения до Путин в опит да изпълни условията на Русия за удължаване на споразумението. Гутериш заяви, че ще бъдат “премахнати пречките, засягащи финансовите транзакции” чрез Руската земеделска банка, като същевременно позволят продължаването на доставките на украинско зърно.

Преговарящите от ООН и Турция прекараха уикенда в очакване на отговор от Москва, докато износът на зърно от украинските пристанища намаля почти до нула.

Фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, се повишиха рязко, след като Русия съобщи, че прекратява участието си в черноморската зърнена сделка, посочиха търговци на зърно, цитирани от Ройтерс.

Споразумението за безопасен износ на украинско зърно през черноморските пристанища на страната, изтече, а Москва няма да удължи сделката, след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред медии, че сделката вече е прекратила действието си.

Контрактите на пшеница, с доставка месец напред, търгувани на Чикагската фондова борса поскъпнаха с 3 процента, достигайки цена от 6,81 долара за бушел (около 27 килограма) към 13:30 часа бълг. време, след като по-рано през сесията се повиши с над 4 процента.

Първоначално сделката бе сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли миналата година. Тя позволи на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, които бяха блокирани от Русия от началото на инвазията.

За да се убеди Русия да подкрепи сделката, миналия юли беше сключен тригодишен пакт, в който ООН се съгласи да помогне на Москва да изпълни своите доставки на хранителни продукти и торове.

Все още обаче има пречки пред руския износ на храни и торове, твърдят руските власти, заради което и многократно са заплашвали да се откажат от сделката.

RELATED ARTICLES

Most Popular