Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятУкрайна атакувала Кримския мост с дронове. Кулеба призна: Да, това сме ние

Украйна атакувала Кримския мост с дронове. Кулеба призна: Да, това сме ние

Съпрузи са загинали, дъщеря им е в тежко състояние

Москва обвини Киев за атаката срещу Кримския мост. Според руските власти мостът е бил атакуван от два морски дрона. Те били използвани от украински специални части. 14-годишната Ангелина е със закрита черепно-мозъчна травма. Съпрузи са загинали при извънредната ситуация на Кримския мост, а 14-годишната им дъщеря се бори за живота си, съобщиха от Министерството на здравеопазването на Краснодарския край, цитирани от руски медии.

Руските власти не съобщават официално какво точно се е случило на важното съоръжение, но неофициално каналите в Telegram пишат, че са избухнали две експлозии. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че сигналът за извънредната ситуация е подаден в 4:20 часа московско време, но не даде никакви подробности. Той обаче помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението.

Първите кадри от мястото на инцидента – при 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край, показват, че част от пътното платно е разрушено. Министерството на транспорта на Русия обяви, че щетите са само по пътя и няма никакъв проблем по опорите на моста.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа в канала си в Telegram, че загиналите съпрузи са жителите на управлявания от него регион.

Украински и руски медии съобщиха, че зад инцидента на Кримския мост стоят службата за вътрешна сигурност и военноморските сили на Киев. Според телевизията “Суспилне” съоръжението е бил атакувано с подводни дронове.

Според Укринформ са участвали безпилотни надводни кораби. От флота са призовали медията да изчака официалните съобщенията. Украинският външен министър коментира, че мостът не е непосредствена оперативна цел за украинските сили. Но все пак.

Ако конкретно ме питате кой извършва взривове в Крим или в Белгород, то в частен разговор, доколкото мога да имам такъв, ще ви кажа, че “Да, това сме ние“, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

По-рано от украинското командване за южните сили казаха, че може да става въпрос за руска провокация, преди удължаването на споразумението за износ зърно през Черно море, което изтича днес.

Сутринта назначените от Москва власти в Крим съобщиха за извънредна ситуация, в която са загинали двама души – семейство, а дъщеря им е ранена. Движението на влаковете беше спряно. За автомобилите е препоръчан обходен маршрут с фериботи./ bgonair.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular