Saturday, May 4, 2024
HomeСкоростиРуският Cayenne: какво може новата Lada Niva?

Руският Cayenne: какво може новата Lada Niva?

Наистина ли това е нашият стар руски познайник? Lada Niva Travel изглежда напълно различно от класиката, пусната на пазара през 1976 г.: с пет вместо три врати, но все още компактна със своята дължина от 4,10 метра; с резервно колело отвън вместо в двигателния отсек. Отпред автомобилът напомня на Toyota RAV4, но от А-колоната назад ни изглежда много познато. Нищо чудно, все пак това е последният фейслифт на Chevrolet Niva, създаден през 1998 г. под ръководството на GM и произвеждан оттогава в Толиати, Русия, паралелно с класическата Niva.
Под ламарините се намира добре познатата техника на Niva; междуосието е точно по средата между късата и дългата база на стария модел. С други думи – става въпрос за старо вино в нови бутилки; но сега вече моделът отговаря на стандарта Euro 6d, определящ за хомологацията на европейския пазар.

Съчетавайки модерен екстериор и органично заобления „биодизайн“ от 90-те в интериора, Travel не може да скрие техническата си база дори при първата проба на седалката. Нетипично изправеният волан без възможност за регулиране и неприятната миризма на твърдата пластмаса в кокпита веднага издават, че това е нашият стар приятел.

Сериозно подобрение отвътре

Цяла палитра от странни звуци посреща водача: когато вратата бъде отворена, прозвучава мелодия, която някой вероятно е заимствал от историческа Nokia 3310. За разлика от Urban, копчетата за прозорците вече са там, където им е мястото: в панела на вратата на водача. Преди това бяха доста трудни за намиране – особено докато шофирате. Тънките пластмасови лостове за мигачите и дългите светлини са отстъпили място на нови, доста по-солидни. Задният капак вече не се отваря нагоре като при старата Niva, a настрани – дали ще ви хареса, е въпрос на вкус. Поне пантите са отляво, за да можете да товарите от тротоара, без да се налага да заобикаляте задната врата. В интерес на истината асиметричното стъкло в стила на Land Rover Discovery осигурява малко по-добър обзор.


Вместо при 80, Niva вече звучи като реактивен самолет чак при 110 км/ч. Основното предимство на Travel пред класиката: спира по-добре. Преди 11 години измерихме спирачен път 52,8 метра с топли спирачки, а сега – 42,1 метра – все още доста, но въпреки това – значително по-добре.

Истинската й сила е извън пътя

И тук обаче няма ESP. Кормилното управление работи индиректно, както сме свикнали. И никъде другаде не сме виждали по-ефективна отоплителна система – чувстваме се сякаш сме отворили капака на доменна пещ. Този ефект е постигнат благодарение на голям радиатор. Третият скоростен лост на старата Niva вече не е необходим; при Travel понижаващите предавки и блокажът на централния диференциал са комбинирани в един лост – за съжаление той се движи трудно – типично за модела. Хубаво е, че Ladа-та все още не „прескача“ своя водач: ако той включи понижаващите предавки, централният диференциал не се заключва автоматично, както при много японски машини – което е удобно, ако например искате да маневрирате с ремарке в тясно пространство.
На офроуд „коравият“ руснак с превъзходна артикулация на осите разкрива истинските си таланти. И макар че в нашата точкова система той не блести с високи оценки, това далеч не означава, че не го харесваме – защото е истински специалист извън „утъпканите пътеки“.

Извод

Въздушна възглавница и климатик не превръщат тази Lada в модерен автомобил. Неговата ниша са грубите терени, които биха се оказали твърде предизвикателни за Dacia Duster например. А и никой друг не предлага толкова добри офроуд качества само за 36 000 лв.!/ autobild.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular