Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долСамодейци от Бобов дол спечелиха призови места на фестивал в Елена

Самодейци от Бобов дол спечелиха призови места на фестивал в Елена

  • На „Веселие в Елена” талантите от читалище „Миньор – 2006” грабнаха 3 първи, специална и втора награда

  • Велислав Иванов победител в конкурса „Звезди в Радиото“, получава запис

Самодейци от Бобов дол спечелиха призови места на фестивал в гр. Елена. Петото издание на фестивала „Веселие в Елена”донесе на талантите от читалище „Миньор – 2006” три първи, специална и втора награда. Първо място спечелиха Школата по народно пеене, с ръководител певицата в благоевградския ансамбъл „Пирин” Димана Боянова, Фолклорният ансамбъл „Бобов дол” и Танцовият клуб „Зуница”, ръководени от Васил Георгиев. Специалната награда е за тамбурашкия оркестър към ансамбъла, чийто ръководител е музикантът в ансамбъл „Пирин” Боян Боянов. На второ място е детският танцов състав с ръководител Васил Георгиев.
„Това е първата конкурсна изява на формациите за тази година и сме изключително доволни от постигнатото. Конкуренцията беше много сериозна – участваха много добри състави от цяла България. Ние се представихме с 50 деца и младежи и 12-те жени от фолклорната група „Зуница”. Журито бе изключително впечатлено от носиите на изпълнителите. Всички бяха с нови носии, изработени по модел на самоковските носии – оригинални и много красиви. Носиите бяха ушити по наша поръчка от фирмата на Йордан Симонски от Благоевград и са едно към едно с автентичните носии от Самоковско”, коментира председателят на читалището Иванка Цурева.
В читалището се гордеят и с постижението на Велислав Иванов. 10-годишният възпитаник на Школата по тамбура, ръководена от Боян Боянов, е победител в раздел „Инструменталисти” на XI конкурс за млади изпълнители „Звезди в Радиото“ на Радио Благоевград. С изпълнението си на тамбура Велислав Иванов, класирано на първо място, получава професионален звукозапис в музикалното студио на Радио Благоевград.
Изявите на бобовдолци ще продължат. „Готвим се за фолклорния фестивал „Пауталия” в Кюстендил и ще се борим за стипендия. В предишни години наши възпитаници получаваха стипендия от кюстендилския фестивал, който е през м. юни. Сега също имаме много добри деца, които се надяваме да се представят достойно и да спечелят стипендия. Този месец пък е пълен с участия в празници – в Бобов дол, в Пещера, в села от нашата община”, отбелязаха от читалището.
Снимките: Талантите на Бобов дол в Елена.
Велислав Иванов и преподавателят му по тамбура Боян Боянов по време на награждаването в Радио Благоевград.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular