Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковката Емилия Ковачева проговори за боя над Никол: Не си спомням да...

Самоковката Емилия Ковачева проговори за боя над Никол: Не си спомням да съм удряла бебето, при ареста ме скубаха и биха

Прокуратурата поиска 12 години лишаване от свобода, прокурор Николай Христов: Деянието й се отличава с особена жестокост, ярост и садизъм

Акушерката Емилия Ковачева от Самоков, която е подсъдима за опит за убийство на новородената Никол проговори за първи път за случая. Пред Софийския градски съд тя отрече да е удряла момиченцето, информира в. „24 часа“. Преди да говори, Ковачева помоли да не ѝ бъдат задавани въпроси, като съдът се съобрази с искането ѝ.

„Не си спомням да съм удряла бебето. Не виждам защо да го правя“, заяви Ковачева в обясненията си.

„На 18 април видях, че едно от тях е по-жълто и го казах на дежурната лекарка“, разказа тя за вечерта на случката. На прегледа присъствала и майката. В 7.50 ч. акушерката предала дежурството на другата си колежка и си тръгнала.

На 20 април нейна колежка ѝ се обадила да ѝ каже, че в отделението има бебе със счупен череп. Тя ѝ казала, че една от тях двете ще бъде посочена като виновна за инцидента.

На 23 април към 7 ч. пристигнали полицаи в дома ѝ в Самоков и я отвели в София. Казали ѝ, че срещу нея има запис и я откарали в Първо районно полицейско управление. „Един влизаше и ме удряше, обиждаше и скубеше. Бяха ми взели чантата и телефона. Едва към 18.30 ч. дойде служебен адвокат“, разказа още обвиняемата. Тя призна, че в момента няма желание за нищо, изоставила е хобито си да шие гоблени и е получила заболяване на щитовидната жлеза.

Емилия Ковачева разказа, че е завършила Медицинския институт във Враца и имала 19 години стаж като акушерка. През 2001 г. при трудова злополука починал съпругът ѝ, който бил състезател по ски към националния отбор. Оттогава тя отглеждала двете си дъщери, останали без баща на 3 и 7 години, сама. Работи в „Софиямед“ от 2014 г.

„Надявам се да вземете справедливо решение“, каза накрая акушерката.

Адвокатът на родителите на детето Мария Даскалова поиска най-строгото наказание. „Най-тежкото наказание е доживотен затвор”, каза тя пред репортери. „Родителите искат да няма повече такива случаи, други родители да нямат техните страдания”, посочи тя.

Прокурор Николай Христов поиска 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за Емилия Ковачева, обвинена в умишлен опит за убийство на новородената Никол. Пред медиите той уточни, че не е поискал максималното наказание заради чистото съдебно минало на Ковачева и добрите й характеристични данни, както и че деянието не е довършено.
По думите му доказателствата безспорно сочат, че обвиняемата е извършител на престъплението. Според него единственият проблем е, че престъплението може да се определи и като нанасяне на тежка телесна повреда, но това ще прецени съдът.
Установено е, че е душено, а записите от болницата сочат също, че е удряно множество пъти в областта на главата и гърдите.
“Деянието й се отличава с особена жестокост, ярост и садизъм”, заяви Христов в пледоарията си. Той обясни, че няколко свидетели са разпознали Ковачева на записа, който показва как удря бебето. Също така отбеляза, че петорната техническа експертиза е установила, че изображенията във видеото на са манипулирани и е установила достоверността на записа.

Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. Малкото дете има и засегнат очен нерв

RELATED ARTICLES

Most Popular