Thursday, May 2, 2024
HomeОбществоКултураСамоковският художник Христофор Пейчев откри юбилейна изложба

Самоковският художник Христофор Пейчев откри юбилейна изложба

Председателят на СБХ Любен Генов откри юбилейна изложба на самоковския художника Христофор Пейчев, който на 24-ти март тази година навърши 85 години.

Много приятели на Фори и на изкуството уважиха събитието. Изложбата бе организирана от музея в Самоков. „Скъпи приятели на изкуството на Христофор Пейчев, радвам съм, че съм сред вас на това изключително събитие. През последните години сме свидетели на интересни процеси в изобразителното изкуство. Христофор ев си остава един искрен творец, запазил любовта и възхитата от творческото създаване. Творбите му носят мекота и чувствителност, имат силно графично въздействие.

Често Пейчев влиза в ролята на експериментатор. Христофор Пейчев има голямо значение за българската класическа култура“ – бяха част от думите на Любен Генов. Директорът на Музея в Самоков Веселин Хаджиангелов припомни, че Пейчев е един от най-големите дарители на Музея и сподели, че ще бъдат откупени две негови картини от настоящата експозиция. В изложбената зала на Галерията „Проф. Васил Захариев“ са експонирани над 70 творби на Христофор Пейчев. Уникалното чувство за хумор, което не напуска художника въпреки многото житейски трудности, се прояви отново и в думите, с които Фори снощи се обърна към приятелите си, дошли да го уважат на изложбата. „Благодаря ви от сърце, че дойдохте, мислех, че няма да има много хора заради световното по футбол“ – каза Пейчев. До Христофор Пейчев незменно от над 50 години е съпругата му, Здравка. Сред близките му снощи бе и правнукът му, Пепи Димитров. Фори е родом от Разград, но в Самоков среща любовта и остава завинаги свързан със Здравка и града на зографите. Христофор Пейчев е автор на герба на Самоков.

Очаквайте интервю с художника във.“Вяра“.

Марияна Вучова

RELATED ARTICLES

Most Popular