Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаСаморановци на среща със зам. - министър Емил Дечев: Не искаме нов...

Саморановци на среща със зам. – министър Емил Дечев: Не искаме нов затвор!

Представители на властта убеждават с часове местните за ползите от модерния зандан, обещават им вода

Представителите на Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и местните хора останаха на различни позиции относно изграждането на нов затвор в Самораново. На срещата със заместник- министъра на правосъдието Емил Дечев и главния директор на ГДИН Ивайло Йорданов, проведена в дупнишкото село, саморановци категорично заявиха, че са против строителството на затвора. „Не и не! Не искаме затвора!”, лаконична бе една от присъстващите в залата.

Защо на най-хубавото място в селото ще се строи затвор? Там можеше да се направи старчески дом? Кой и защо взе това решение? Защо ние научихме последни за това намерение? Как ще се отрази функционирането на затвора на хората? Защо никой не ни пита за това, което ще се прави? Това бяха част от зададените въпроси. Присъстващите на срещата за пореден път споделиха опасенията си, че реализацията на проекта ще задълбочи проблема с водоснабдяването на селото. Ние страдаме от недостиг на вода. Авариите по водопровода са ежедневни.

Пием мръсна вода, в чешмите тече вода с цвят на кафе. По данни на общината заради амортизираната и остаряла водопроводна мрежа се губят 72 % от питейната вода. Увеличаването на потреблението ще доведе до още по-големи проблеми. През лятото водата намалява. Затворът е в най-ниската част на селото и след като там чрез ново отклонение се изгради 100 –кубиков резервоар, в горната част няма да има вода. Ние се лишаваме от нашата вода, за да има за затвора, подчертаха саморановци. Някои от тях споделиха опасенията си, че разкриването на затвора ще увеличи отлива на ученици и закриване на местното училище.

Че ще падне имиджът на селото, което може да развива туризъм, тъй като е непосредствено до Рила. „Заради затвора падат цените на имотите и къщите ни. Предайте на министъра и на новото управление, че в Самораново не са съгласни”, заявиха от залата. Заместник- министърът отговори, че „проектът за ново място за лишени от свобода предвижда такъв водопровод и такъв резервоар за 100 куб. м питейна вода, че хората по никакъв начин да не бъдат засегнати от съществуващия от десетилетия проблем”. „Това, което ние, от Министерството на правосъдието можем да направим, е да осигурим среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството и да го убедим, че е необходимо спешно да се изработи проект, да се поиска финансиране за обновяване на водопроводната мрежа на село Самораново.

Така че при строителството на едно ново място за лишени от свобода да се обнови по някакъв начин инфраструктурата на селото”, каза Емил Дечев. Той бе категоричен, че няма опасност проектът да се провали заради лошата инфраструктура на селото. „Проектът ще се движи, но ние ще направим всичко възможно и местното население да не бъде враждебно към него, а да го убедим, че този проект ще бъде полезен и за тях самите. И че по някакъв начин те ще усетят положителен ефект и за самите себе си”, допълни заместник- министърът.
Стана ясно, че в разговори с регионалния министър Гроздан Караджов и финансовия министър Асен Василев ще се поиска при актуализацията на бюджета да се предвидят и средства за подобряване на водоснабдяването на Самораново. Пред журналисти заместник министърът призна, че в случая се получава омагьосан кръг. Сумата, необходима за проектиране, е от порядъка на 70 – 80 000 лв. и община Дупница не е готова да ги похарчи, без да има гаранции, че реално ще се направи ремонт. От друга страна пък от МРРБ искат готов проект, за да се отпуснат средства.

Що се отнася до проекта за затвора, в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството, което трябва да приключи до м. март 2024 г.
Както сме писали, новият затвор ще бъде за 400 лишени от свобода. Предстои разширение на затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, намиращо се на част от терена на бившите казарми в Самораново, където сега изтърпяват присъда затворници с по-лек режим. Проектът се финансира от Европейския съюз и е на стойност над 40 милиона лева. Строителството ще отговаря на европейските стандарти, включително по отношение на системите за сигурност и охрана. Проектът предвижда изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики.

В рамките на учебния център е интегрирана модерна конферентна част, с капацитет и условия, предоставящи възможност за провеждане на национални и международни събития. Ще бъде изградено и „преходно отделение”, което е съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора. Заложено е и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода да имат възможност да участват в трудова дейност, казаха експерти от екипа за управление на проекта при направената презентация.
Срещата се проведе по настояване на кмета на Самораново Райко Цветков. Сред присъстващите бяха областният управител Катя Димитрова, народният представител от ПП „Има такъв народ” Снежанка Траянска, която отново се ангажира да помогне за отпускането на средства за подобряване на В и К мрежата в селото.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular