Sunday, May 12, 2024
HomeРегионПерникСамо един общопрактикуващ лекар остана да се грижи за 4000 души в...

Само един общопрактикуващ лекар остана да се грижи за 4000 души в община Трън

Община Трън остана само с един-единствен общопрактикуващ лекар. За да се гарантира качествена здравна услуга на населението е необходимо да бъде разкрита поне още една практика. Желаещи да работят в пограничния край обаче няма.
Около 4000 души е населението на община Трън. От шест предвидени практики при старта на здравната реформа, са били заети три. Едната от тях е закрита преди няколко години. Наскоро втори личен лекар прекрати дейността си и така в цялата община остана само един.
„В спешната помощ имаме един екип, който е на линейка. Имаме и спешен кабинет, който има 24-часово покритие на лекар, който е на място там, но остава проблемът с изписването на лекарствата на хронично болните и направленията за специалистите, защото няма как този спешен кабинет да издава тези направления и болничните”, каза кметът Цветислава Цветкова.
С проблема е запознат областният управител на Перник, потърсено е съдействие и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
„Ние предлагаме помещение безвъзмездно, можем да осигурим и място за живеене, така че не е задължително този общопрактикуващ лекар да пътува всеки ден”, допълни Цветкова, пред БНР.
Близо 2 300 са пациентите от закритата практика. Част от тях се записват при единствения останал личен лекар в града, други ще търсят медицинска грижа в съседната община Брезник.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular