Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСапарева баняСапаревобанки от дружеството на инвалидите празнуваха Бабинден

Сапаревобанки от дружеството на инвалидите празнуваха Бабинден

Въпреки демографската криза, в общината продължават да се раждат деца, каза председателката на организацията Елена Динева

Бабинден по стар стил празнува общинската организация на Съюза на инвалидите в България (СИБ) в Сапарева баня. В клуба на организацията се събраха 35 „баби“, които се почерпиха с приготвените от тях самите питки, баници, кексове и други вкуснотии. За две от жените бе двоен празник, тъй като през седмицата имаха имен ден. Те почерпиха своите приятелки и получиха красиви подаръци – сувенири ангелчета, поднесени им в оригинални опаковки от председателката на структурата Елена Динева.Такива сувенири имаше и за други от дошлите на тържеството.

„Празнуваме Бабинден на 8  и 21 януари, защото на първата дата по стар стил се почитат „бабите“ – жените, израждали бебета, а на втората е Денят на родилната помощ. С указ на Народното събрание от 1951 г. този ден е определен за почитане на всички специалисти, които помагат за появата на новия живот“, каза Динева, която по професия е медицинска сестра.

Присъстващи на празника подчертаха, че въпреки демографската криза, в планинската община продължават да се раждат деца.  „През миналата година доста жени над 75 години са станали щастливи прабаби, Бабата на най-малкото правнуче в нашата община е от с. Овчарци. Имаменемалко жени, станали баби на по-млада възраст. 7 – 8 са бабите под 70 – годишна възраст. Доста са бабите в клуба с повече внучета – по 6“, допълни председателката.

По традиция бе изпълнен ритуалът с поливането и умиването на ръцете на „бабата“. В тази роля бе акушерката от с. Овчарци Спаска Пиперкова, а младата майка, участвала в обреда, бе Росица Гинина. Сбирката продължи 4 часа, превърнали се в истински празник – с много танци и веселие.

RELATED ARTICLES

Most Popular