Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесСапаревобанци осмяха и освиркаха зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Деляна Иванова!...

Сапаревобанци осмяха и освиркаха зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Деляна Иванова! Тя ги увещава за водна асоциация, те я апострофират

Иванова се нацупи и спря да им говори на свиканата от самата нея, новия областен управител К. Димитрова и депутатката С. Траянска среща, местните не трепнаха

 

Народната представителка от ИТН Снежанка Траянска извади торбата с големите обещания, приземиха я със спомени от безводието 

 

Венчо Златанчев от Сапарево: С гъз земя пробихме, за да имаме собствено ВиК, престъпление е да ни връщате в батака

Драматично и заредена с противоречиви чувства протече срещата между заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова и жителите на Сапарева баня във връзка с реформата във ВиК сектора.

На нея бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с консолидацията на ВиК асоциацията и бъдещите инфраструктурни проекти.

Още в началото, когато заместник-министърът взе думата, тя набързо беше апострофирана и дори на моменти осмяна от сапаревобанци. Деляна Иванова реагира емоционално и само след няколко думи реши, че няма да говори повече пред жителите на курортното градче.

Причината за напрежението беше породена от думите й, че цената на водата ще бъде увеличена.
„Най-основното е цената на водата. Да, тя ще бъде увеличена. Принципът е: една територия, един оператор, една цена. В предходните периоди сте имали възможност да водите този разговор. Доколкото ми е известно, състоянието на ВиК инфраструктурата в община Сапарева баня е на задоволително ниво. Поради географските особености на локацията имате гравитачно снабдяване, т.е. сравнително ниски експлоатационни разходи и съответно ниска цена за всеки един от нас. Но от друга страна, освен местните и общински интереси, има и регионални и национални интереси и неконсолидирането на Сапарева баня спира развитието на целия регион Кюстендил“, каза Деляна Иванова.

Тези нейни думи срещнаха присмех и апострофиране, което принуди заместник-министъра да се махне от микрофона и да откаже да продължи разговора.
След няколко минути страстите утихнаха, като местните обещаха, че няма да се провикват с коментари към заместник-министъра, а ще вземат думата и ще задават въпросите си на микрофона.

На срещата присъстваха още народният представител Снежана Траянска (ИТН) и областният управител на Кюстендилска област Катя Димитрова.
По предварителен план срещата трябваше да се проведе в Народно читалище „Просветен лъч – 1905“, но поради големия интерес бе преместена в пространството отвън.

Припомняме, че съществуващата в момента асоциация по ВиК не може да бъде консолидирана, което я лишава от достъп до европейско финансиране. В края на миналата година четири общини в Кюстендилска област – Дупница, Рила, Кочериново и Бобошево – предприеха действия по създаване на собствена асоциация по ВиК с център Дупница. Целта им беше промяна на границите на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода” ЕООД, и за прекратяване на членството им в асоциацията по ВиК – Кюстендил. ВиК „Паничище“ – Сапарева баня също отказва да влезе в асоциацията заради опасения на местните от поскъпването на водата.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев посочи, че администрацията е инвестирала много средства в последните години, за да пият местните хора чиста вода и да нямат проблеми с водоподаването в отделните населени места, каквито е имало преди отдаването на концесия на местната ВиК структура и когато са работили с водния оператор от Кюстендил.

„Със сигурност има нужда от ремонти и много инвестиции във ВиК сектора. Но вие много добре знаете, че през последните 10-12 години Сапарева баня изключително много инвестираше във ВиК структура и отвеждането на канални води. Нямаме пречиствателна станция, но чисто и усърдно си заплащаме всички разрешителни за пречистването на водите и за питейните води. Не знам дали има друга община, които така стриктно да си плаща таксите, които възлизат на около 60-70 хиляди лева в рамките на една година. Дали Бобошево, Дупница, Кочериново, Рила си заплащат заустването в река Струма? Защото това е начинът. Нашето ВиК е на концесия. То се управлява нормално, да не кажа отлично. Защото загубите на питейна вода при нас са сведени до минимум. Ако имаме проблем, то той е с довеждащите водопроводи, но и там не спираме да инвестираме. Със закона това ще бъде одържавено. Няма какво да се лъжем, това е търговско дружество, което е на печалба и се управлява добре. Това е и благодарение на тези съвестни граждани. Това е била моята молба – винаги да бъдат съвестни платци на таксите. Да не спекулираме с цената на водата. Беше 45 стотинки, а с приемането бизнес плана на ВиК дружеството стана 1 лев, ще стане сигурно и повече. Услугата е проблемът. Страховете на всички тези хора, включително и на мен, е как ще се управлява това дружество. По един или друг начин вие ще ни принудите. Има законови основания и те са много лесни. Вдигайки критериите на ВиК дружеството без закон, то може да фалира. Но всичките тези жители около Рила планина със сигурност знаят какво може и какво ще се случи. Гласувайки това, Общинският съвет прекратява концесията. Кой ще плаща обезщетенията за 35 години на тези работници? Същия въпрос зададох и на служебния министър г-жа Комитова, но не получих отговор. Ами общината е отговорът“, заяви кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

„Ние поемаме ангажимент, че хората, които са на място, не бива да бъдат  съкращавани, уволнявани и т.н. На практика оперативното обслужване и предоставянето на услугата остава в ръцете на същия екип“, отговори Деляна Иванова.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че ако сега общината откаже да се включи в консолидацията на сектора в областта, това ще стане до една година със закон, който предстои да бъде приет от Народното събрание. Тогава обаче област Кюстендил ще е закъсняла с кандидатстването за финансиране по проекти за периода 2021-2027 г., каза още Деляна Иванова.

Местни жители изразиха своите опасения под формата на различни въпроси. Според сапаревобанци освен по-високата цена за водата, при тях може да се появят и проблеми с водоподаването. Изтъкнати бяха доводи за големите финансови задължения на водния оператор в Кюстендил и печалбата на местното дружество в Сапарева баня.

„Понеже съм счетоводител, си направих труда да извадя данни от Търговския регистър по отношение на „Кюстендилска вода“. Финансовото състояние не е добро. От 2017 до 2020 година приходите са 20 милиона и 995 хиляди лева, а разходите са 22 милиона и 157 лева. Загубата е 1 162 000 лева. Видна е загубата. Разходите за възнаграждения, заплати и осигуровки са 9 683 000, което е 43% от всички разходи. Това означава, че там има свръхзаплащане, аз така го разбирам като човек, който цял живот се занимава с финанси. Другото нещо, което ми направи впечатление, амортизациите са 355 000 лева. Това са 1,6%, което ще каже, че материалната база като дълготрайни активи не е на необходимото равнище. Явно че техниката или е остаряла, или е малко на брой. Нямах време да видя колко хора работят там като персонал. Видно е, че се дават много пари за възнаграждения, което не е лошо, ако имаше пари за печалба. Но при положение, че загубите са огромни, ние трябва да влезем в нещо, което е абсолютно губещо. Тук има доста бизнесмени от нашия регион. Не знам някой от тях дали би се съгласил да влезе в нещо, което е на голяма загуба. Нашето малко ВиК „Паничище“ е на печалба. Може да е малка, но е на печалба. Нормално ли е и искаме ли да се влеем в нещо, което е на загуба?“, каза счетоводителят Валентина Тодорова.

Всички отговориха в глас на думите й с „Не“ и последваха аплодисменти.

„Приемам всяко ваше решение. Длъжна бях да дойда и да кажа фактите такива, каквито са, с ясното съзнание за натрупания негативизъм и вашите аргументи да не го направите, поне не днес. Разбирам всяко от тези притеснения. Исках да ви изложа цялостната ситуация. Вие решавате какво да направите“, завърши заместник-министърът.

Депутатът от „Има такъв народ“ Снежана Траянска уточни, че дори и да няма възможност за инвестиции във ВиК сектора, биха могли да бъдат направени такива на други места в Сапарева баня.
„Знаех, че тези разговори ще протекат по този начин и ще има такава реакция. Това ще бъде като реакция, че ако няма да може да има инвестиции във ВиК сектора – да получите други инвестиции“, каза народният представител. Тя даде за пример като евентуални инвестиции сградата на старото училище в Сапарева баня и градския стадион, които да бъдат ремонтирани.

 

Веднага след нея думата взе бившият председател на Общинския съвет в Сапарева баня Венчо Златанчев, който разпалено каза:
„Тук говорим за водата. Не говорим за училището, не говорим за нищо друго. Преди време бяхме към ВиК-Кюстендил и знаете ли какво беше положението? Аз съм от едно съседно село – Сапарево. По 4 месеца нямахме капка вода. Нямате представа какво значи 4 месеца да няма капка вода. Поради тая причина, както се казва, „с гъз земя пробихме“, извинявам се за израза. Заради това се отделихме като самостоятелно ВиК и да инвестираме в него много пари, много водопроводи. Хората забравиха тези проблеми, защото нещата се решават вече за секунди. Престъпление е да ни връщате там, в батака. Който не е бил 4 месеца без вода – нищо не знае“.

След още няколко въпроси на сапаревобанци и отговори от страна на официалните гости срещата приключи, без да се стигне до ясен отговор как ще се процедира оттук насетне.

RELATED ARTICLES

Most Popular