Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияСарафов вика за обяснение прокурора, пуснал убиеца на Ферарио Спасов

Сарафов вика за обяснение прокурора, пуснал убиеца на Ферарио Спасов

Мярка „подписка“ за 24-годишния Начо Панталеев, причинил катастрофата с легендарния треньор от Дупница

 

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е извикал за обяснение в понеделник в София прокурора от Велико Търново Йордан Кожухаров, който в неделя пусна с мярка за неотклонение “подписка” шофьора Начо Пантелеев. Той е причинил тежката катастрофа, при която в събота вечерта загина роденият в Дупница футболен треньор Ферарио Спасов.

Очаква се на Кожухаров да бъде назначена проверка, предаде БНТ. Възможно е още в понеделник магистратът да бъде незабавно отстранен от разследването и то да бъде поето от друг наблюдаващ прокурор.

24-годишният Начо Пантелеев, който причини катастрофата край Велико Търново, отнела живота на Спасов, бе пуснат на свобода с най-леката мярка (подписка).

Шофьорът, който е от Лясковец, е със 16 месеца стаж и е карал мощен спортен мерцедес с много висока скорост. Хипотезите са за около 150 км/ч. Тя ще бъде установена с експертизи.

Наблюдаващият прокурор, който в неделя в 14:00 часа е пуснал с подписка Начо, обясни, че доводът за освобождаването му е липса на достатъчно информация за постоянното му задържане.

“Начо Панталеев не е осъждан, има семейство и малко дете и няма опасност да се укрие”, заяви пред “Нова” прокурорът Йордан Кожухаров.

Припомняме, че Ферарио Спасов е пътувал към Ловеч след двубоя от “В” група между “Локо” (Горна Оряховица) и “Левски” (Лом). Феро бе наставник на тима от крайдунавския град. Сигналът за катастрофата е получен в 16.40 ч., уточниха от полицията във Велико Търново.

Голфът на треньора е бил пометен от бялата немска кола, която се движела с висока скорост и е навлязла в насрещното платно.

61-годишният Спасов бе един от най-известните треньори в България. Роден е в Дупница на 20 февруари 1962 г. Баща му- Иван Спасов, който е от дупнишкото село Грамаде, дълги години е футболист на Марек и Ловеч.

„Роден съм в Дупница, но със сигурност, когато съм се раждал, не съм могъл сам да си избера името… Това, което зная, е, че Ферарио е избор на баща ми Иван Спасов, който дълги години беше футболист в Дупница и Ловеч. Играл е ляв бек, много специфична позиция. Харесвал му е някакъв италиански футболист и ме е кръстил на него. Но не зная нито кой точно е този футболист, нито къде е играл. Но може би тъкмо защото съм Ферарио много харесвах националния отбор на Италия. Бруно Конти беше любимият ми футболист. Дълги години ми беше пример – харесвах целия му стил на игра, един такъв безотговорен, но пък запленяваше. Дай боже, повече такива безотговорни футболисти“, каза преди време в интервю за „24 часа“ Ферарио Спасов.

За футболна България той ще остане легенда завинаги.

С него “Литекс” спечели титла и купа. Работил е в ЦСКА, бил е наставник на още един куп отбори.

Фен страницата на ФК Марек във фейсбук публикува съобщение за трагичния инцидент. Десетки фенове на дупнишкия тим поднесоха съболезнованията си към семейството и близките на Феро.

Това е втора трагедия в българския спорт за съботния ден, след като на пътя Ловеч – Плевен загинаха президентката на волейболния “Олимпия” (Плевен) и двама състезатели, а трети е в болница с опасност за живота.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular