Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоСДП "Балкани": Очакваме всички мечки в Белишко да станат  потенциална жертва на...

СДП “Балкани”: Очакваме всички мечки в Белишко да станат  потенциална жертва на бракониерство

Над 50 мечки годишно стават жертва на бракониери у нас, досега няма нито един заловен и наказан човек

Инцидентът от 2 юли, при който човек беше наранен от мечка в района на Белица, за щастие се размина без жертви, а СДП „Балкани” пожелава бързо възстановяване на жената след преживяната физическа и психическа травма. Това се казва в становище на “Балкани”, изпратено до Министерството на земеделието, Изпълнителна агенция по горите и екоминистерството. Ето какво още се казва в част от него: “Случилото се разкри пред обществото един сложен за решаване проблем, в който има различни позиции и заинтересовани страни. А именно как едновременно да опазваме кафявите мечки в България, но и да осигурим безопасността на хората, които живеят в близост до местообитанията на тези защитени животни? Проведоха се граждански протести в Белица, София, Берлин, а почти 40 000 души се подписаха в защита на мечката. Нивото на обществена загриженост за ситуацията с мечките в България е впечатляваща и вдъхновяваща! СДП „Балкани” е организация, която от повече от 20 години работи за намаляване на конфликтите между хората и едрите хищници. В ситуацията на повишена чувствителност в обществото по темата публикуваме нашата позиция, която съдържа препратки и подробна информация за съжителството между мечките и хората.

Законов статут

Кафявата мечка е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие и е включена в Червената книга на България. Видът е включен в Европейската директива за опазване на местообитанията и в Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания (Бернската конвенция). Бракониерството на мечка се наказва със затвор от 3 до 5 години, а глобата е до 10 000 лв.

Съжителство между човек и мечка

Макар кафявата мечка в България да е по-малко агресивна от мечки в други части на планетата и да избягва среща с хората, начинът й на живот неминуемо води до съприкосновение с човешкия свят. Това може да се случи в търсене на храна – например пчелини, овощни дървета, храна за друг дивеч, битови отпадъци, домашни животни, но и при навлизане на човека в местообитания на мечки като турист или при събиране на билки и гъби. С цел избягване на инциденти и опазване на мечките е необходимо управление на популацията и координирани действия между отговорните институции, основани на научни данни и опит.

През декември 2008 г. влезе в сила първият План за действие за опазване на кафявата мечка в България. Този документ беше изготвен с дейното участие на всички заинтересовани страни, експерти в техните области, в рамките на осем двудневни срещи и всичко, записано в него, беше резултат от взети с консенсус решения. Той изтече през 2018 година, но смятаме, че голяма част от заложените в него мерки са все още меродавни и са резултат от компилирането на десетки години световен опит и познаване на спецификите на нашата страна.

Каква е реалността?

С изключение на групата за спешни случаи в района на РИОСВ-Смолян, спешни екипи и национална комисия към момента не функционират. Към днешна дата обучените експерти за работа с диви мечки в България се броят на пръстите на едната ръка. Оборудването, което се ползва (превозни средства за придвижване в труднодостъпни терени, радио и GPS нашийници, фотокапани, пушки за поставяне на упойки, живоловни капани и др.) са остарели и амортизирани или въобще не функционират. Липсват осигурени средства за консумативи, гориво и заплащане. На фона на всичко това експертите се отзовават доброволно в повечето случаи, в които има ситуация с проблемна мечка.

Заплахите за мечата популация

Наред със загубата на местообитания и безпокойството, бракониерството е може би основната заплаха за вида в България. Въпреки че убийството на мечка се наказва от закона със затвор и глоба, досега няма нито един човек, заловен и наказан за подобно престъпление. Официални данни за мечки, жертва на бракониерство, няма. По информация от различни източници от цялата страна в България най-вероятно повече от 50 мечки стават жертва на бракониери годишно.

За инцидента в Белица

Няма пълна яснота какво се е случило наистина, със сигурност животното е било обезпокоено от постоянното присъствие в района, невъзможността да се храни и крие през деня на спокойствие. Това е довело до сблъсък с човек, при което са нанесени рани и за радост няма опасност за живота на жената.

Липсата на спешен екип за мечките в района, който да реагира своевременно, като събере данни от мястото на инцидента, говори с местното население и направи експертна препоръка за следващи действия, доведе до повишаване на напрежението в и без това емоционално натоварената ситуация.

В конкретния случай поведението на животното е обяснимо и никой от специалистите, занимаващи се с вида, не желае неговата смърт. За съжаление богатият ни опит от последните над 15 години показва, че при липса на реакция от отговорните институции следва саморазправа. Подобни инциденти водят до масово избиване на индивиди в момента, в който специалисти и представители на държавата напуснат района. Тоест в следващите месеци всички мечки в тази част на България са потенциална жертва на бракониерство.

Какво предстои?

В тази връзка СДП „Балкани” ще подпомогне Изпълнителна агенция по горите за изпълнение на взетото решение за прогонване и преместване на проблемната мечка. Но в същото време препоръчваме много внимателно и продължително изследване на района, за да се установи проблемната мечка, поставяне на GPS нашийник на мечката, за да се следи нейното движение и при рецидив да се вземат необходимите мерки.

Какво е необходимо за хармонично съжителство?

  • Възстановяване дейността на екипите за спешни случаи и националната комисия, които да работят с местното население и обществеността за повишаване на информираността по темата.
  • Планиране на средства за осигуряване на електропастири, овчарски кучета и спрейове за населението, което живее в непосредствена близост до местообитания на мечки.
  • Поставяне на информационни табели с насоки за поведение в местообитания на мечки.
  • Прозрачност в работата на Министерството на земеделието, храните и горите при издаването на разрешения за отстрел и тяхната реализация.
  • Не на последно място борба с бракониерството, за което са нужни политическа воля и сътрудничество между институциите за повишаване на контрола в горите.

Съвети за избягване на инциденти

Уведомете горските обитатели за своето присъствие

Вървете само по маркираните туристически пътеки и горски пътища. Мечките нямат желание за среща с хора и избягват оживени туристически маршрути. Препоръчително е да предупредете дивите животни за вашата разходка. Ако сте в група, говорете помежду си. Ако сте сами, може да пеете песен, да свиркате, да пляскате, да се покашляте, да потропвате или да окачите звънче на раницата си. По този начин мечките и другите горски обитатели ще знаят, че преминавате през територията им. Те също се страхуват от вас и ще направят всичко възможно да избегнат директна среща. По този начин всеки ще премине по своя път без опасност от инциденти. Ако посещавате по-диви места, където има вероятност за среща с мечка, е добре да носите лютив спрей за самозащита срещу мечки, който да се пръсне в лицето на животното. Алкохол или спирт също имат ефект. Внимавайте да не държите храна в палатката, ако спите в райони, обитавани от мечки. Не е препоръчително да се изхвърля храна около пътеки, заслони и хижи, защото остатъците могат да привлекат дивите животни, включително и мечки.

При среща с мечка – отдалечете се бавно

Ако все пак насреща си видите мечка, най-важно е да запазите спокойствие и да изчакате животното да се оттегли. Бавно се отдалечавате, без да тичате. Най-добре е да се оттеглите по същия път, по който сте дошли, като е важно да не блокирате пътя за отстъпление на мечката. Не я изпускайте от поглед и не й обръщайте гръб. Внимавайте да не се спънете и паднете – това може да предизвика атака или най-малкото интерес към вас. Започнете да говорите бавно, тихо и монотонно, за да покажете, че не сте заплаха. Силният шум като изстрел или вик може да провокира нападение от доминиращи мъжки индивиди, за да защитят територията си. В никакъв случай не тичайте – мечките могат да развият много висока скорост (средно 40 км/ч), а вашето бягство може да провокира инстинкта им да преследват. Ето един пример от Италия, където баща и син имат изненадваща среща с мечка. Падането на земята в опит да се направим на умрели не е препоръчително. Резките движения само ще привлекат интереса на мечката, а може да провокират и нападение. Лягането по корем и покриването на врата с ръце се предприема само ако мечката вече ви е нападнала и се прави, за да защитите най-важните си органи.

Мечка с малко

Бъдете изключително внимателни, ако попаднете на мечка с малко мече/мечета. В тази ситуация майката ще направи всичко възможно да защити малкото си, ако то прояви признаци на страх. Ако по пътя си се натъкнете на мече, задължително се отдалечете от мястото, защото майката е наблизо и ще реагира при първия сигнал за опасност. Недейте да го „спасявате“ или снимате. Ако попаднете на мечка с малки и майката тръгне срещу вас, трябва да знаете, че обикновено мечката не е убедена, че трябва да ви нападне – тя се страхува от вас. Дори ако се хвърля към вас, това най-често е имитация на нападение, което цели да ви накара да се оттеглите. Най-важното, но и най-трудното е да запазите хладнокръвие. Оттеглете се бавно, като не изпускате мечката от поглед, но в същото време не се втренчвате в очите й и не правите опит да бягате.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular