Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСамоковСедем легенди в комплекс Мальовица 40 години след Еверест

Седем легенди в комплекс Мальовица 40 години след Еверест

БТС и Българска федерация по катерене и алпинизъм с домакинството на Туристическо дружество Мальовица събраха легендите на българския алпинизъм, за да отбележат заедно 40 години от първата успешна българска  експедиция до Еверест.

На изключително емоционалното събитие се припомниха думите, които Христо Проданов остави на поколенията: „На нас ни трябват върхове, за да доказваме, че можем. Трябват ни отвесни страни, за да сме хора вървящи нагоре“.

Големите алпинисти Методи Савов, Петко Тотев, Кънчо Долапчиев, Георги Имов, Огнян Балджийски, Дойчин Василев и Костас Канидис се събраха, за да си припомнят, да разкажат и да предадат  своя дух на идващото поколение.

В залата бяха подредени портретите на 9 големи български имена, които вече са сред звездите: Христо Проданов, Димитър Бърдарев, Милан Огнянов, доктор Стайко Кулаксъзов, Диньо Томов, Стамен Станимиров, Людмил Янков, Стефан Калоянов и ръководителят на експедицията Еверест’ 84 Аврам Аврамов.

Помним и почитаме. Затова събитието започна с едноминутно мълчание в памет на тези, които са загубили живота си.

В Учебния център Мальовица и хотел „Алпинист“ Венцислав Венев, председателят на БТС посрещна топло легендарните алпинисти и гости: “Искам да Ви приветствам с добре дошли в новия стар дом на българския алпинизъм. БТС иска да продължи традициите, за да могат много нови поколения алпинисти да се подготвят и да бъдат достойни наследници на героите. Точно преди 40 години покорихме 1 връх и България се нанесе на картата на световния алпинизъм. Тази експедиция постави няколко рекорда, които и до днес все още не са достигнати. Вашият опит е нещото, без което не можем. Да помним своите герои, да ги почитаме и споменаваме.“

Кметът на Самоков Ангел Джоргов се поклони пред големите алпинисти присъстващи в залата: „Поздравявам всички – БТС, хората тук на Мальовица, които през последните години, от няколко порутени сгради и пустеещи писти успяха да направят толкова много, така че днес да се събираме тук да почитаме българските алпинисти и да развиваме туризма, според мен в най – прекрасния курорт на България – Мальовица.“

Според Петко Тотев “Експедицията има 24 участници, но разширения и състав е много повече. Тя ще остане в историята с една безпрецедентна взаимна помощ. Направи се един изключително труден бивак, на над 8700 метра. Методи Савов и Иван Вълчев успяха да се справят и да слязат долу. Защото в крайна сметка едно изкачване завършва долу.“

Гостите разгледаха музея на Алпинизма в Курортен комплекс Мальовица, създаден с помощта на друго голямо име Сандю Бешев, който тази година отбеляза своя 90 годишен юбилей.

„За нас беше чест да бъдем домакин на легендарно поколение алпинисти“, казаха от комплекс Мальовица и още: “Те са част от сърцето на Мальовица.  Това е техният дом, носи техния дух. Ние реставрираме и обновяваме комплекса, така че да съхраним историята и да създадем повече възможности и по – добри условия на младите алпинисти, скиори и планинари. Благодарим на БТС и Българска федерация по катерене и Алпинизъм, че направиха това събитие възможно“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular