Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоМедик с приз за лечение при кръвна захар 78

Медик с приз за лечение при кръвна захар 78

Д-р София Константиниду разказа за случая по време на практическа среща в Банско

Младият ендокринолог д-р София Константиниду получи отличие за най-добър клиничен случай. Тя е специализант в УМБАЛ „Пловдив” и по време на практическа среща в Банско представи лечението, което е приложила на пациент с кръвна захар от 78 ммол/л.,, съобщиха от болницата. Тя е участвала в сесия „Най-добър клиничен случай” за млади лекари, които в момента специализират. „Споделих с тях как в Спешно приемно отделение на болницата е докаран пациент на 56 години от Пловдивска област в силно влошено състояние и множество оплаквания – сърцебиене, много ниско кръвно, често и обилно уриниране, силна жажда”, каза д-р София Константиниду.

До този момент пациентът

не е имал заболявания и не е провеждал медикаментозна терапия. Първоначално е настанен за лечение в Отделението по Кардиология, но се влошава и е преместен в ОАИЛ, където е лекуван 10 дни.

При проведена консултация

с ендокринолог се установява, че е с новооткрит диабет тип 2 с екстремно висока кръвната му захар от 78 ммол/л., обясни д-р Станчева. По думите й мъжът е твърдял, че никога до сега не е консултиран с лекар по този повод.

„Назначих терапия и го поканих

след месец за проследяване на състоянието. Когато дойде, с огромна радост установих, че всички кръвни показатели вече са в норма, а той се чувства добре”, каза д-р Константиниду.  Тя обясни, че на този етап  пациентът е запознат със заболяването си, ще бъде обучен как да приема терапията си, как да се храни и каква физическа активност е задължителна за него. „Случаят е изключително рядък, в отделението досега не е постъпвал болен с кръвна захар 78, имало е с 30-40, но толкова висока – никога” коментира завеждащата на Отделението по ендокринология в УМБАЛ-Пловдив д-р Станимира Станчева./Clinica

RELATED ARTICLES

Most Popular