Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСемейства не могат да се върнат в блока си половин година след...

Семейства не могат да се върнат в блока си половин година след пожара в Благоевград

Няма отговор от Междуведомствената комисия към МС за отпускане на финансова помощ

Шест месеца след пожара в жилищния блок в Благоевград, който взе три жертви, хората не могат да се върнат към нормалния живот. Шест семейства не могат да се приберат в апартаментите, които бяха най-силно засегнати от огнената стихия. Не се знае и кога ще бъде изготвен проектът за укрепване и ремонт на входа, който още натрапчиво мирише на изгоряло. Със сигурност обаче парите от дарения няма да стигнат. Няма и отговор от Междуведомствената комисия към МС на искането за отпускане на финансова помощ.
21 семейства, пострадали, но оцелели в огнения ад на 10 декември 2021 г., продължават да живеят в страх. Няма как да го подтиснат, защото всеки ден виждат следите от пожара.
“Въпреки помощта от общината и стотиците дарители, работата с проекта за укрепване и реконструкция на блока се бави, а лятото дойде”, тревожи се Иван Мешков, пенсиониран медицински техник, който 40 години е спасявал живот в отделението по хемодиализа.
Какво прави Общината, за да помогне на семействата, пострадали от пожара?Докъде стигат правомощията ѝ за това? След първото обследване на конструктивното състояние на блока, което тя финансира, беше внесено и предложение за целeва помощ, която да помогне за изготвянето на същинския проект за укрепване и реконструкция. Забави ли се това и защо?
Кметът на Благоевград Илко Стоянов обясни:
“Трябваше да изчакаме да се приеме Държавният бюджет, след това и да се приеме бюджетът на Благоевград”./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular