Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияСЕМ поиска да регулира и интернет

СЕМ поиска да регулира и интернет

“Опасните явления” са през онлайн медиите, смята София Владимирова

 

Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да регулира и онлайн медиите, тъй като през тях минават “опасните явления”, които не се наблюдават при традиционните средства за информация.

Тази теза защити председателят на СЕМ София Владимирова в четвъртък, ден след като бе преизбрана на поста за втори мандат.

“Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор. В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минават точно оттам”, коментира тя.

Запитана дали това означава, че СЕМ прави заявка за разширяване на правомощията му в тази посока, Владимирова отвърна: “Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е “да”. Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио и телевизионните оператори – има регулация.”

Според нея “в интернет хората възприемат информацията като фастфууд”, което е особено тревожно например по здравните теми.

“В традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация и език на омразата”, обобщи председателят на СЕМ.

Владимирова цитира и анализ на съвета от ноември м.г., според който “най-вече през политическото говорене минава езикът на омразата”.

“Моят апел към вашите гости е да си дават сметка за огромното влияние, което имат над аудиторията. Хората приемат този начин на говорене за нормален”, добави тя с уточнението, че най-много негативни явления са отчитани в партийните телевизии, но в последно време се наблюдавало известно “обиране на говоренето”.

От думите й стана ясно още, че от БСП все още не са подали официално документи за регистрация на отдавна анонсирания от партията телевизионен канал.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular