Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаСЕУ „Св. Паисий Хилендарски” дари 4000 лв. за ремонта на църквата „Св....

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” дари 4000 лв. за ремонта на църквата „Св. Никола” в Дупница

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” дари 4000 лв. за ремонта на църквата „Св. Никола” в Дупница. Сумата е заделена от средствата за СБКО за един месец, полагащи се на работещите в учебното заведение над 100 души. В момента в банковата сметка на храма има около 8000 лв., а за оставащите ремонтни дейности са нужни около 100 000 лв. „Преди Коледа по сметката имаше преведени между 3 и 4 хил. лв. Имам информация, че е постъпило дарение от 4000 лв. от училище „Св. Паисий Хилендарски”, каза отец Иван Айдаров. Свещеникът, отговарящ за храма, за пореден път посочи, че по груби сметки за цялостното възстановяване на църквата ще са нужни минимум 100 000 лв. „Още в началото, когато започнахме дарителската кампания, казах, че за ремонта ще отидат около 100 000 лв. Това е сумата, необходима само за стенописите. Отделно 20 000 ще са нужни за оборудването. Излизат и много други неща за ремонтиране и всичко е свързано със средства”, обясни Иван Айдаров.

В момента в църквата не се извършват строително-ремонтни дейности – спрени са заради лошите метеорологични условия, но предстои възобновяването им. „Работата е спряна, но в най-скоро време ще я възобновим. Водя преговори с дърводелец, който да направи стълбищата за амвона и камбанарията. И двете стълбища са изгнили и опасни. Искаме камбанарията да стане достъпна, за да може на празниците да бием двете камбани. Предстои също да се поставят плочки на пода в притвора – на мястото, където ще се продават свещи. Имаме и много довършителни работи – по фасадата и т.н.”, допълни отец Айдаров.

Жестът на училище „Св. Паисий Хилендарски” е резултат от призива на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов за възoбнoвяване на дapитeлcĸaтa aĸция зa “Cвeти Hиĸoлa”. Припомняме, че на 5 януари Костадинов излезе с официален апел към дупничани дa бъдaт cъпpичacтни c ĸayзaтa зa cпeшнo възcтaнoвявaнe нa eмблeмaтичнaтa cгpaдa. Шефът на местния парламент обяви, че ще призове и ĸoлегите си да дарят средства за възстановяването на най-стария дупнишки храм, който е и apxитeĸтypeн пaмeтниĸ нa ĸyлтypaтa, но от години e зaтворен. Припомняме, че целта е рушащата се църква да станe действаща. Част от средствата, които се събират сега, ще се дадат зa изгpaждaнe нa вoдoпpoвoд и ĸaнaл, зa възcтaнoвявaнe нa лицeвaтa чacт oт фacaдaтa – мoзaeчнaтa иĸoнa нaд вxoдa, зa зaĸyпyвaнe нa xpaмoвo oбopyдвaнe, цъpĸoвнa yтвap, oлтapни двepи.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular