Thursday, May 9, 2024
HomeРегионКюстендилКметовете в Кюстендилско следят нивата на реките и язовирите, обстановката е спокойна

Кметовете в Кюстендилско следят нивата на реките и язовирите, обстановката е спокойна

Обстановката в община Кюстендил е спокойна. При нас няма природни аномалии, както е за жалост в някои съседни общини и области. Това каза за в-к “Вяра” Ивайло Чалъков, гл. експерт „Управление при кризи“ в общината. Той допълни, че има нормално оттичане на водата. Имало е и места, където тя се е задържала, но това не е довело до някаква кризисна ситуация.

“Трябваше на няколко места по селата да се намесим, за да отводним канавка и леко залят път, но реагирахме мигновено. До всяко населено място в общината се стига безпрепятствено, вода има навсякъде, няма нарушаване във водоснабдяването. Единствено има авария в гърлянски черешарник, където от “Кюстендилска вода” отстраняват повредата на водопровода, но тя не е вследствие на дъждовете.

Кметовете и кметските наместници следят нивата на реките и язовирите в региона до кота Корона и докладват същевременно при възникване на някаква по-кризисна ситуация. На място посетих село Нов чифлик заради многото публикации в социалната мрежа. Наистина има разлив, водата е покрила земеделските земи, но се следи всичко и най-вече нивото на река Струма след подадената информация за контролирано изпускане на язовир “Студена”. Пак ще повторя – нямаме застрашени участъци, нямаме хора, които да бедстват”, информира Чалъков.

Той доуточни, че от община Невестино не са търсили съдействие, но са готови да се отзоват при нужда след като придошлата река заля имоти край Невестино.

Краси Ценкова

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular