Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниСвятСЗО изпраща учени в Китай, за да установят произхода на Covid-19

СЗО изпраща учени в Китай, за да установят произхода на Covid-19

От средата на декември новодошлите в Англия ще могат да прекратят карантината, ако дадат отрицателна проба за коронавирус поне пет дни след пристигането си.

Китай обсъжда съвместно със Световната здравна организация възможността международна делегация от експерти да посети Китай в търсене на информация за произхода на Covid-19, предаде БГНЕС.

 ”Очакваме да получим уверение от нашите китайски колеги, че пътуването ще се осъществи възможно най-скоро“, заяви директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън. В понеделник той каза, че на този етап организацията не може да отговори на въпроса къде и как се е появил първият случай на коронавирусна инфекция. Райън посочи, че към СЗО вече е сформирана международна експертна група, която в момента комуникира дистанционно с китайски колеги. “Надяваме се на откритостта на китайските власти и ползотворното сътрудничество с тях”, каза експертът.

СЗО от месеци работи за изпращане на екип от международни експерти, включително епидемиолози и ветеринари в Китай, които да помогнат за проучване на произхода на вируса и как се е прехвърлил върху хората. Първоначално учените вярваха, че вирусът е тръгнал от пазар за екзотични животни в град Ухан в края на миналата година.

От 15 декември пристигащите в Англия по въздух, с ферибот или влак  ще могат да прекратят карантината си, ако дадат отрицателна проба за Covid-19 поне пет дни след пристигането си. В момента новопристигналите трябва да се самоизолират за 14 дни. Правителството се надява, че новите правила ще съживят туристическата индустрия. Тези, които изберат да не се тестват, ще трябва да спазят двуседмична карантина.
”Новата стратегия ще ни позволи да пътуваме по-свободно, да се виждаме с близки и да работим“, каза министърът на транспорта Грант Шапс.

RELATED ARTICLES

Most Popular