Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилСилвия Михова заведе дамите туристки от Кюстендил на Власинското езеро да вдишат...

Силвия Михова заведе дамите туристки от Кюстендил на Власинското езеро да вдишат пари за вечна младост и красота

Туристи от България, Сърбия и Македония изкачиха връх Бесна кобила и развяха знамена на традиционната си среща

 

С развети национални знамена туристи от България, Сърбия и Македония проведоха своята традиционна среща в курорта Бесна кобила (Сърбия), където правят равносметка на изтеклата година и изготвят новите календарни планове на дружествата.

На връх Бесна кобила

Сред участниците бяха и кюстендилски туристи от дружество „Осогово”, водени от секретаря Силвия Михова. Те преминаха през ГКПП „Олтоманци” към Босилеград и Власинското езеро. От връх Малък Въртоп (1685 м н.в.) групата се наслади на страхотна панорамна гледка към Власинското езеро и след кратка пауза туристите се озоваха и на самото Власинско езеро.

На Власинското езеро

В близост до него се намират още планините Чемерник и Варденик, както и платото Власина. Езерото е с площ 15 000 квадратни метра и се намира сред девствена, екологично чиста природа. Разположено е на 1215 м н.в. според местните табели и това го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия.

“На мястото на езерото до средата на 20-и век е имало торфени блата, които мъдро са превърнати в изкуствен воден басейн. В езерото има 2 острова: Дуги Дел (78,4 дка) и Стратория (18,2 дка), покрити с гори, които през есента преливат във всички цветове. Основната атракция на езерото обаче са няколкото плаващи острова, образувани от торф, които „влизат в ход“ през май-юни, когато водата е достатъчно висока. През другото време са закотвени на брега. Най-известният плаващ остров е кръстен от местните Моби Дик, на белия кит от романа на американския писател Херман Мелвис. Около езерото е спокойно, блажено и въздухът е чист. През последните години езерото се превръща в истински туристически хит. Една от легендите за него гласи, че вечер, по залез слънце, когато то е спокойно, само за минута от него излизат вълшебни пари. И която дама успее да вдиша тези пари, остава вечно млада и красива. Важното било да се уцели времето, когато те въздействат, защото е много кратко”, разказва Силвия Михова.

След раздялата с чудесните гледки към езерото туристите преминаха през градчетата Владичин хан и Вранска баня до селцето Крива Фея и хижата в планината Бесна кобила под едноименния връх.

“Местна легенда разказва за силно момиче на име Фея, което живеело в селцето под най-високия връх на планината и яздело по- добре дори от някои мъже в селото. За нея това било истинска страст и тя можела да язди всеки кон. Един ден кобилата на Фея била ухапана от полудяло куче. Момичето не разбрало, но видяло, че от ноздрите на кобилата се стича кръв и побързало да се върне в селото, където хората да спасят животното. Кобилата обаче изведнъж променила посоката на движението си и побягнала към върха. Тя хвърлила Фея на земята и момичето си счупило крака. По- късно хората намерили момичето в безсъзнание и го завели до къщата на баща му. Въпреки дългото лечение кракът на Фея не оздравял напълно. За да запазят спомена за необикновена красавица и трагичната й съдба, хората нарекли селото Крива Фея, а планината – Бесна кобила”, споделя още Михова и допълни, че веселбата си е запазена марка на ТД „Осогово“ и както винаги настроението винаги е на висок градус. Именно в такава атмосфера премина вечерта от първия ден на похода.

На втория ден от екскурзията домакините от сръбския град Враня бяха организирали изкачване на връх Бесна кобила (1923 м н.в.) – първенец не само на сръбската, но и на цялата част от областта Краище. В похода по стар коларски път до самия връх се включиха много туристи от Крива паланка, Пробищип, Струмица, Босилеград. От билото пред туристите се откриха пленителни гледки към планините: Доганица, Дукат, Варденик, Лисинска, Гложка, Грамада, Милевска, Кървав камък, Руй, Сува планина, Осогово, Рила, Пирин, Витоша, Стара планина, Якупица с връх Солунска глава и Шар планина с връх Люботен. След обяд на хижата и кратка почивка в Босилеград, доволни и усмихнати, всички се завърнаха в красивия роден край.

RELATED ARTICLES

Most Popular