Thursday, May 9, 2024
HomeРегионБлагоевградСимитли отдаде почит към героите, донесли свободата през 1912 г.

Симитли отдаде почит към героите, донесли свободата през 1912 г.

110-та годишнина от освобождението на Симитли бе отбелязана на 9 октомври вечерта в общинския център. Десетки жители на общината, зам.-кметът на община Симитли Евгения Георгиева, кметове на кметства, общински съветници и граждани се включиха в паметното събитие.

Отбелязването на годишнината започна с шествие от общинска администрация – Симитли, което бе предвождано от барабанчик и мажоретния състав към НЧ „Св. Климент Охридски – 1922 г.“, с ръководител Калина Марянска. След тях се наредиха ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, следвани от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров и всички останали, дошли в неделния ден да отдадат почита си към героите освободители.

Шествието завърши пред паметника „100 години свобода“, изграден по повод 100-годишнината от освобождението на Симитли и началото на Балканската война, която за цяла Пиринска Македония се превръща в освободителна. Там бяха поднесени цветя и венци в знак на признателност към знайните и незнайни български герои.

Пред паметника последва патриотичен рецитал от ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, изчитане на имената на героите, загинали за свободата на Симитли и България и кратък концерт на МФГ „Веселие“.

RELATED ARTICLES

Most Popular