Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоСки сезонът в Банско - успешен, удължават го до 10 април

Ски сезонът в Банско – успешен, удължават го до 10 април

Има ли военни самолети – няма туризъм. Очакванията ни за лятото са умерени, каза Малин Бистрин

Сезонът в Банско се удължава до 10 април. Причина за това е необичайно студеното време за месец март. Продължението на сезона зарадва местните хотелиери и собственици на къщи за гости.
„Всичко зависи от снега и от времето. Засега то е в наша полза и сезонът ще продължи до 10 април. Към този момент имаме още туристи“, коментира пред „Вяра“ председателят на Сдружението на туристическия бизнес в Банско – Малин Бистрин.
Той обобщи отминаващия зимен сезон за курорта така:
„Доволни сму на всичко, различно от нулата предвид това, което ни се случваше в близкото минало. Този сезон тръгнахме доста плахо. Не знаехме какво ще се случи заради поредните вълни от коронавирус. Както знаете, пандемията удари много болезнено нашия бранш. Но все пак мога да кажа, че закриваме един добър сезон. Той отминава със своите положителни и лоши неща, но хубавите са повече, което няма как да не ни радва. Имаше доста хора, които се насладиха на красотите на Банско. Друг важен момент е, че нямаше тежки инциденти, както и затворени заради пандемията хотели. Като обобщим всичко това, можем да впишем изминалия сезон в графата успешни“
По думите му всички в бранша се надяват и предстоящия летен сезон в Банско да бъде добър и да не липсват резервации на туристи.
„Няма кой да даде такава дългосрочна перспектива за летния сезон. На няколкостотин километра от страната ни има военни действия. Има ли военни самолети – няма туризъм. Очакванията ни за лятото са умерени. Както досега, ще разчитаме изключително много на българите. Очакваме и гости от балканските страни. Също така имаме заявки от западноевропейски страни и от Израел. Надяваме се, че летният сезон също ще е добър“, допълни Малин Бистрин.
Бизнесменът завърши, че в Банско продължават да идват украинци, търсещи убежище от войната, но бройката им не е особено голяма:
„Има хора, които идват тук и им помагаме с каквото можем. Но аз лично очаквах да дойдат повече. Според мен вълната от бежанците отиват най-вече в Западна Европа и използват България само като междинна спирка по пътя си нататък“.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular