Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилСладки победи и 100 % адреналин на 4-ия кръг от шампионата по...

Сладки победи и 100 % адреналин на 4-ия кръг от шампионата по картинг на писта “Пауталия” в Кюстендил

На писта “Пауталия” в Кюстендил се състоя 4-ият кръг от шампионата на Българската федерация по картинг-Национални картинг серии. Неделният ден бе изпълнен със слънчево и горещо време, а пилотите от своя страна, които бяха общо 28, предложиха здрави битки и страховити моменти. Състезателите бяха разпределени в 6 класа – Mini BG, Micromax Rotax, Mini, Rotax Junior, Senior и No Gear Open.

В най-големия клас No Gear Open се състезаваха само трима пилоти. До съботния ден на трасето бяха само Илия Димитров и Йосиф Тошков. В неделя към тях се присъедини и Томи Хаджийски.

Томи беше най-бърз и в двете състезания, оставяйки зад себе си Димитров и Йосиф. Илия обаче натрупа достатъчно много точки от хийтовете в предния ден и спечели кръга с общо 42.5 точки. Тошков е втори с 36 т., а Томи трети с 27.5 т. Тай като пилотите бяха по-малко от 4, те получиха половината от полагащите им се точки.

Пилотите в Rotax Junior и Rotax Senior караха заедно и състезанията при тях бяха най-интересни. В първата надпревара поведе Калоян Генов (Senior), но бързо бе изпреварен от Васил Апостолоски (Junior), който през целия ден бе най-бърз от всички.

Последва битка между Генов и Самуил Иванов за позицията, която завърши с наказание за Генов от 10 сек заради удар при изпреварване срещу същия съперник. Това го прати 6-и в общото класиране и 3-и в класа. Пред него се класираха Самуил, Илиян Янков, Петър Шингов и Александра Вътева.

Във второто състезание отново Апостолоски се откъсна напред, а зад него вреше и кипеше. Позициите се сменяха в почти всяка обиколка. В последния тур се стигна отново до сблъсък между Генов и Самуил, който бе определен за състезателен инцидент. От него по-малко пострада Иванов, който спечели първото място в класа за хийта и за кръга със 71 точки. Генов събра 59 т., а Вътева 45 т.

За Junior убедително първи стана Апостолоски (88 т.), пред Шингов (70 т.), за който това бе първо състезание у нас тази година и Янков (59 т.). Никола Георгиев е 4-и, като отново имаше трудности с издръжливостта във втората половина от надпреварите.

В клас Mini 4-а победа за сезона от 4 старта записа Любослав Руйков. След победи в квалификацията и всички хийтове в събота, в неделния ден той затвърди доминацията си с победи в двете състезания, в които водеше от старта до финала.

Зад него за втората позиция спореха Христо Младенов и Стефан Стефановски от Северна Македония. В първата надпревара Младенов се движеше втори, но погрешно показана му табела, че остава 1 обиколка до финала (а те всъщност оставаха 2), го заблуди и той намали темпото във финалния тур. От това се възползва Стефановски, който го изпревари и зае 2-ото място.

Във второто състезание обаче Младенов зае 2-ата позиция още след старта с изпреварване от външната страна спрямо Стефан и до финала нямаше проблеми да я задържи, на която завърши в крайното подреждане за кръга зад Руйков и пред Стефановски. За 4-ото място битка водеха Петър Гьошев, Деан Дамянов и Радослав Воденичаров, която в крайна сметка бе спечелена от първия с 6 т. аванс пред Дамянов.

Този път пилотите в класовете Mini BG и Micromax бяха повече и съответно караха отделно. В категория Micromax победата взе Кристиан Зинков, който се бореше с Макс Даниел Костов, завършил втори.

В първия манш в този клас след инцидент между Костов и Радослав Йорданов, стана масова катастрофа, при която много механици и родители се втурнаха да помагат на децата. И един от тях бе ударен от минаващата Венцислава Ганчева. Мъжът бе откаран в болница, като се оказа, че има счупена дясна ръка на китката и рана на главата. След което той бе изписан и се върна в бокса, а състезанията продължиха.

И в двете Зинков успяваше да натрупа аванс пред Костов, а на 3-ата позиция в общото класиране за кръга се класира Йорданов, който изпревари само с 1 т. Ганчева, който завърши трета и в двете състезания в неделя, но имаше по-малко точки от съботния ден.

В Mini BG имаше драма след финала на последното състезание. Победителят от двете надпревари в неделния ден Давид Боянов бе дисквалифициран от втората, след като на техническия преглед след финала имаше несъответствия с правилника при замерванията на двигателя. Така за победител в тази категория бе обявен Калоян Балабанов, а Боянов остана 2-и в общото класиране, на 2 т. пред Горазд Риестески от Северна Македония.

В този клас дебютът си в професионалния картинг направи Константин Шингов, който е брат на Петър Шингов. Той се представи прилично като за първо каране и завърши 4-и, пред Мартин Любенов.

Всички резултати от уикенда на пистата Пауталия можете да видите на:

https://speedhive.mylaps.com/LiveTiming/SSIPNRVR-2147483947

RELATED ARTICLES

Most Popular