Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияСлед бед­с­т­ви­е­то в Ца­ре­во

След бед­с­т­ви­е­то в Ца­ре­во

Ед­на от жер­т­ви­те на сти­хи­я­та е пред­се­да­те­лят на Ра­йон­ния съд Ма­рия Мос­ко­ва

В де­ня на Съ­е­ди­не­ни­е­то Бъл­га­рия е обе­ди­не­на от тра­ге­ди­я­та, връх­ле­тя­ла хо­ра­та от Юж­но­то Чер­но­мо­рие. В Ца­ре­во е ден на тра­ур. Вод­на­та сти­хия взе три жер­т­ви, един чо­век все още се из­дир­ва. След вод­ния ад – раз­ру­ше­ни пъ­ти­ща, на­вод­не­ни къ­щи и хо­те­ли, проб­ле­ми с елек­т­ро­зах­ран­ва­не­то. Об­щи­на Ца­ре­во на­би­ра доб­ро­вол­ци.

На­деж­да е сред ева­ку­и­ра­ни­те от Ара­пя сно­щи за­ед­но със съп­ру­га си, си­на си и до­маш­ния им лю­би­мец.

До сря­да по­о­бяд ба­ха иден­ти­фи­ци­ра­ни те­ла­та на три жер­т­ви – два­ма мъ­же и же­на, съ­об­щи­ха от прес­цен­тъ­ра на МВР.

Ед­на от три­те жер­т­ви на сти­хи­я­та в Ца­ре­во е пред­се­да­те­лят на Ра­йон­ния съд в гра­да Ма­рия Мос­ко­ва. То­ва пот­вър­ди пра­во­съд­ни­ят ми­нис­тър Ата­нас Сла­вов с пост във фейс­бук. Все още се из­дир­ва дъ­ще­ря­та на Мос­ко­ва.

“С ог­ром­но прис­кър­бие раз­б­рах, че ед­на от жер­т­ви­те на сти­хи­я­та в Ца­ре­во е пред­се­да­те­лят на Ра­йон­ния съд в Ца­ре­во съ­дия Ма­рия Мос­ко­ва, ко­я­то от­да­де це­лия си жи­вот на ма­гис­т­рат­с­ка­та про­фе­сия. Ис­кам да из­ра­зя сво­и­те най-дъл­бо­ки съ­бо­лез­но­ва­ния на род­ни­ни­те и близ­ки­те ?, как­то и на род­ни­ни­те и близ­ки­те на ос­та­на­ли­те жер­т­ви на то­ва без­по­щад­но бед­с­т­вие! Слу­чи­ло­то се в Ца­ре­во за по­ре­ден път ни по­ка­за кол­ко кре­хък е чо­веш­ки­ят жи­вот и кол­ко без­по­мощ­ни сме пред си­ла­та на при­ро­да­та. Мо­ля се за хо­ра­та на Ца­ре­во в тях­на­та бор­ба за въз­с­та­но­вя­ва­не на нор­мал­ния си жи­вот!”, на­пи­са Ата­нас Сла­вов.

От­там по­со­чи­ха, че ня­ма но­ви сиг­на­ли за из­чез­на­ли хо­ра.

По­ли­цейс­ки еки­пи на ОД­МВР – Бур­гас ре­гу­ли­рат дви­же­ни­е­то по всич­ки път­ни ар­те­рии на те­ри­то­ри­я­та на Об­щи­на Ца­ре­во. За­ра­ди пре­ли­ва­не на ре­ка Ве­ле­ка към нас­то­я­щия мо­мент ня­ма дос­тъп до Си­не­мо­рец. Ор­га­ни­те на ре­да осъ­щес­т­вя­ват и ли­не­ен кон­т­рол за не­до­пус­ка­не на свла­чищ­ни про­це­си на скал­на или зем­на ма­са в рис­ко­ви­те зо­ни. Еки­пи­те осъ­щес­т­вя­ват и кон­т­рол спря­мо пов­ре­де­на или уни­що­же­на соб­с­т­ве­ност на граж­да­ни, с цел не­до­пус­ка­не на ма­ро­дер­с­ки дейс­т­вия. Слу­жи­те­ли­те на зо­нал­но жан­дар­ме­рийс­ко уп­рав­ле­ние в Бур­гас оказ­ват по­мощ и упът­ват нуж­да­е­щи се от съ­дейс­т­вие.

 

На­деж­да Йор­да­но­ва: Пре­жи­вях­ме един ог­ро­мен кош­мар, един ужас, та­ка­ва во­да не съм виж­да­ла ни­ко­га през жи­во­та си. Во­да­та ми сти­га­ше до кръс­та. През ця­ло­то вре­ме, до­ка­то се­дях­ме, се мо­лех­ме на Гос­под да ни спа­си, да оце­ле­ем, да ос­та­нем жи­ви.

Дра­го Вла­дов: Ако се бе­ше слу­чи­ло през нощ­та, ще­ше да има мно­го жер­т­ви, спо­ред мен. Проб­ле­мът тук на Ара­пя е, че има­ше мно­го ка­ра­ва­ни и мно­го към­пин­гу­ва­щи, ко­и­то бя­ха в де­ре­то на ре­ка­та и прос­то ко­га­то дой­де во­да­та, ре­ка­та вка­ра всич­ки ка­ра­ва­ни, ко­ли и всич­ко вът­ре в мо­ре­то.

Без­п­ре­це­ден­тен во­ден ужас – та­ка кме­тът на Ца­ре­во оп­ре­де­ли из­ми­на­ли­те ча­со­ве.

Ге­ор­ги Лап­чев, кмет на об­щи­на Ца­ре­во: За щас­тие, сно­щи на де­жур­ния те­ле­фон на об­щи­на­та един­с­т­ве­ни­те обаж­да­ния са би­ли са­мо от же­ла­е­щи доб­ро­вол­ци, ко­и­то да се за­пи­шат. За съ­жа­ле­ние, да­дох­ме жер­т­ви и то­ва е не­що, ко­е­то не мо­га да прег­лът­на, но се­га най-важ­но е всич­ки хо­ра да бъ­дат спо­кой­ни.

На­вод­не­ни­е­то от­къс­на на­се­ле­ни мес­та, раз­ру­ши ин­ф­рас­т­рук­ту­ра, съ­бо­ри мос­то­ве.

Ни­ко­лай Ни­ко­ла­ев, ди­рек­тор ПБЗН-Бур­гас: Къ­де­то има път, но е за­лят, сти­га­ме с ви­со­коп­ро­хо­ди­ма тех­ни­ка, ам­фи­бия от по­жар­на­та в Бур­гас тук на мяс­то. Има от асо­ци­а­ци­я­та на доб­ро­вол­ци­те 4 ам­фи­бии, вче­ра къс­но сле­до­бед прис­тиг­на­ха и с та­зи тех­ни­ка, ос­вен че мо­жем да стиг­нем до на­се­ле­ни мес­та, ние има­ме го­тов­ност да за­не­сем и хра­ни­тел­ни про­дук­ти на те­зи, ко­и­то са от­къс­на­ти.

ст. ко­ми­сар Емил Пав­лов, ди­рек­тор на ОД на МВР – Бур­гас: Има дос­та­тъч­но си­ли и тех­ни­ка, прос­то тряб­ва тър­пе­ние и вре­ме, в мо­мен­та ми­на­ва­ме на вто­рия етап – раз­чис­т­ва­не на пъ­тя, ин­ф­рас­т­рук­ту­ра­та, ня­ма сиг­на­ли за бед­с­т­ва­щи хо­ра и ли­ца, ко­и­то се нуж­да­ят от ева­ку­а­ция.

Ос­та­ва зат­во­рен пъ­тят за Си­не­мо­рец, къ­де­то мос­тът е за­лят. Там ще бъ­де пос­та­ве­но вре­мен­но съ­о­ръ­же­ние.

Де­сис­ла­ва Па­у­но­ва, член на УС на АПИ: То­ва е ме­та­лен мост, кой­то ид­ва на пар­че­та, на мяс­то се сгло­бя­ва. Ще бъ­де ед­но вре­мен­но съ­о­ръ­же­ние, до­ка­то се из­г­ра­ди но­во, тъй ка­то в край­на смет­ка има­ме ава­рий­на си­ту­а­ция с бед­с­т­вен ха­рак­тер. Ще мо­же да се пре­ми­на­ва от вся­как­ви то­вар­ни ав­то­мо­би­ли, но по пъ­тя ще бъ­де въ­ве­де­на ор­га­ни­за­ция на заб­ра­на за дви­же­ние на то­вар­ни ав­то­мо­би­ли над 12 то­на.

МВР опо­вес­ти об­хо­ден мар­ш­рут след про­па­да­не­то на мос­та на към­пинг “Нес­ти­нар­ка”: Ах­то­пол – с. Вар­ва­ра – с. Бро­ди­ло­во – мес­т­ност­та “Ка­лин­че”/ – с. Из­г­рев – Ца­ре­во.

По­ра­ди про­пад­на­лия мост е пре­ус­та­но­вен тра­фи­кът за мо­тор­ни пре­воз­ни сред­с­т­ва по пъ­тя Ца­ре­во-Ах­то­пол.

Мар­ш­ру­тът при­о­ри­тет­но ще се пол­з­ва от пъ­ту­ва­щи­те от Ах­то­пол-Ца­ре­во-Бур­гас, а впос­лед­с­т­вие – към Ах­то­пол.

Слу­жи­те­ли на Дър­жав­но гор­с­ко сто­пан­с­т­во ще съ­дейс­т­ват на пъ­ту­ва­щи­те.

Око­ло 4000 са би­ли за­сег­на­ти­те ту­рис­ти от на­вод­не­ни­е­то. Всич­ки са в бе­зо­пас­ност, с оси­гу­ре­на хра­на и во­да, за­я­ви ми­нис­тъ­рът на ту­риз­ма.

За­ри­ца Дим­ко­ва, ми­нис­тър на ту­риз­ма: То­ва, ко­е­то аз виж­дам ка­то про­то­ко­ли за из­пъл­не­ние, са­ми­те хо­те­ли­е­ри са ре­а­ги­ра­ли мно­го адек­ват­но и пер­со­на­лът им и дър­жа­ва­та съ­що та­ка ре­а­ги­ра адек­ват­но. Аз про­ве­рих с хо­те­ли­е­ри­те, те имат зас­т­ра­хов­ки за са­ми­те хо­те­ли, пред­по­ла­гам, че и ту­ро­пе­ра­то­ри­те и ту­рис­ти­те – зна­е­те то­ва са нор­мал­ни ци­ви­ли­зо­ва­ни не­ща, все­ки един биз­нес, кой­то опе­ри­ра и вся­ка ед­на ус­лу­га има вид зас­т­ра­хов­ка.

Язо­ви­ри­те в ра­йо­на се сле­дят неп­ре­къс­на­то, а ни­во­то на во­да­та е сва­ле­на с око­ло ме­тър, съ­об­щи ди­рек­то­рът на по­жар­на­та в Бур­гас.

RELATED ARTICLES

Most Popular