Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградТанцьори от Рила и Благоевград спечелиха първо място на фолк фестивал в...

Танцьори от Рила и Благоевград спечелиха първо място на фолк фестивал в Катерини Паралия

Танцьори от Рила и Благоевград обраха аплодисментите на зрителите в гръцките курорти Катерини Паралия и Олимиаки Акти по време на фестивала „Паралия парадайс“. Самодейците от фолклорния ансамбъл „Рилски ритми“ към читалището в Рила и благоевградската група за фолк фитнес „Ритмика“ спечелиха първа награда на международния фестивал, проведен за 25-и път. Групите, в които танцуват млади и хора на средна възраст, както и деца, представиха достойно не само двата града от Югозапада, но и цяла България и спечелиха отличието с атрактивни хора. „Нашите самодейци, чийто ръководител е Асен Колев, и групата за фолк фитнес от Благоевград на Радостина Захариева – Колева получиха отличието за най-атрактивни изпълнения.

В дефилетата и концертите, които се проведоха в два поредни дни, участваха 100 самодейци от Рила и Благоевград. Публиката бе изключително впечатлена от хореографията на завладяващите композиции „Неврокопска китка“ и „Китка хора“, с които се представиха двата състава. Те и още две групи – от Харманли и Варна, бяха единствените българи на фестивала с над 700 участници от още 3 страни – Украйна, Румъния и Турция. Бурните аплодисменти бяха подкрепени с едно огромно признание от всички самодейци“, разказа секретарят на читалището Лилия Ортакчийска. Ансамбъл „Рилски ритми“ участва в този фестивал за втори път. Формацията е наследник на създадения през 70-те години на 20 в. към читалище „Христо Ботев -1898“ фолклорен танцов състав, като Асен Колев е неин ръководител от 2007 г. За тези 16 г. благоевградският хореограф спечели обичта на самодейците в Рила, казват местните. „В ансамбъла са хора, започнали да танцуват като деца. Сега някои от тях са студенти, други работят и вече не живеят в Рила. Въпреки това не напускат състава. Това се дължи най-вече на ръководителя“, подчерта Ортакчийска.

Тя посочи още, че в читалището на Рила изявите не са спирали през цялото лято. „По проект на общината и Фондация „Арденца“ в читалището гостува майсторски клас по пиано и имаше занимания по пиано и флейта, които ръководи основателят на фондацията и преподавател по пиано Даниела Дикова. Музикантката Милена Желязкова, живееща във Франция, ръководи група белгийци, италианци и австрийци, които изучаваха български народни песни. За 9- а поредна година община Рила и фондация „Арденца“ проведоха инициативата „Музика под рилското небе“. В продължение на една седмица етно музиканти от Европа и Австралия изучаваха българския фолклор, а на финала изнасяха концерти, изпълнявайки песните на инструментите, които владеят, в селата Смочево, Пастра и Падала и град Рила. В читалището цяло лято кипеше дейност, и то с много гости ужданци“, отбеляза секретарят на читалището.

По традиция то ще открие новата учебна година на 1 октомври, със заниманията на танцовите формации, Детската вокална група „Рилските звънчета“ с ръководител Емилия Начева и Женската певческа група „Рилските звуци“, ръководена от именитата певица Стойка Германова.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular