Арестуваха Найден Найденов, пребил зверски жена си пред детето им, карат го под конвой от София

Причина за ударите в стената: Жертвата отказала да отнесе документ на свекъра си

39-годишният Найден Найденов от Бобов дол, който беше заснет да бие зверски жена си, е задържан в София. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Кюстендил. Побоят, който беше сниман от дъщерята на семейството и разпространен в социалните мрежи от майката на битата и баба на детето, е нанесен на 10 март.

След предприети действия от страна на Районно управление- Бобов дол, мъжът е установен и задържан с полицейска заповед в столицата, съобщиха от ОДМВР- Кюстендил на съвместен брифинг с Районната прокуратура.

Найден Найденов е нанесъл лека телесна повреда на съпругата си в семейното им жилище в Бобов дол. Предприети са действия по защита на жертвите на насилието му.

По случая е образувано досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда, в условията на домашно насилие, каза ръководителят на Районната прокуратура в Кюстендил Албена Разсолкова. Мъжът е направил опит да се укрие в столицата. И в момента продължават неотложните действия по разследването, уточни заместник-районният прокурор Крум Крумов.

Все още няма изготвена медицинска експертиза, която да квалифицира деянието и да определи размера на наказанието, предвидено в закона – лишаване от свобода от една или три години, каза Николай Васев, главен разследващ полицай от Областната дирекция на МВР-Кюстендил.

От прокуратурата уточниха, че през 2019 година съпругата на мъжа е подала заявление в РУ Бобов дол за упражнено домашно насилие, но впоследствие по нейно настояване е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Не са били събрани и доказателства за извършено престъпление от общ характер, казаха още от държавното обвинение.

Оттам допълниха, че едното от двете деца в семейството по собствена инициатива е заснело клипа, за да го покаже на баба си. Бабата го е публикувала в социалните мрежи, за да докаже, че зет ѝ упражнява домашно насилие спрямо дъщеря ѝ.

“Сигнализирани по случая са отдел “Закрила на детето”, които ще определят дали тези две деца трябва да се изведат от семейството. Към момента са разпитани и майката, и детето”, уточни прокурор Разсолкова.

По случая е образувано досъдебно производство, каза ръководителят на РП-Кюстендил А. Разсолкова

По думите ѝ до насилието се стигнало, след като жертвата отказала да отнесе документ на свекъра си.

Мъжът е осъждан, но реабилитиран, има и условно наказание за хулиганство, за което му е наложена глоба в размер на 1000 лв., каза още прокурор Крумов.

От прокуратурата уточниха, че до вторник следобед пострадалата не е подала жалба в полицията. “Полицията се е сезирала и е извикала жертвата за разпит, след като клипът с насилието е бил публикуван в социалните мрежи”, каза Николай Васев.

След предявяване на обвинението, мъжът ще бъде задържан до 72 часа, след което ще бъде внесено искане и за постоянното му задържане.

Найден Найденов ще бъде конвоиран до ареста на РУ Бобов дол, уточниха от ОДМВР-Кюстендил.

Припомняме, че бруталният клип със сцени на домашно насилие „взриви” социалните мрежи. На кадрите се вижда как здрав и едър мъж пребива жена, блъскайки я зверски в стената на стая. Жертвата на побоя е вкарана в ъгъла, а насилникът я удря с юмруци през лицето, като я блъска силно няколко поредни пъти хваната през косата.

Клипът бе качен в групата „Забелязано в Бобов дол” от Спаска Цветкова. От десетките коментари под него стана ясно, че зверският побой е заснет от 13-годишното дете в семейството Габи, а споделилата потресаващите кадри на домашно насилие е майка на пребитата Таня и баба на момичето.

Найденов е осъждан, но реабилитиран, има и условно наказание за хулиганство, уточни зам.-районният прокурор К. Крумов

Спаска Цветкова разказа в понеделник за „Вяра”, че клипът който е получила по телефона от нейната внучка представлявал зов за помощ. След като го получила тя веднага отишла в дома на семейството, а насилникът напуснал жилището. Цветкова  уточни, че дъщеря й Таня и Найден са семейни от 14 години, като през всичките години между тях е имало прояви на агресия и напрежение. Цветкова бе категорична, че повече няма да позволи семейството отново да бъде заедно и няма да допусне подобни ексцесии.

Полицията се е сезирала, след като клипът е публикуван в социалните мрежи, каза разследващият Н. Васев

Майката на Найден Найденов коментира пред медии, че случаят е съвсем различен. Според нея преди заснемането на клипа синът й е бил предизвикван и заплашван с нож от съпругата му. Това отключило реакцията и агресията у Найден.

Статистиката на МВР за миналата година сочи, че само в Кюстендилска област, където попада и Бобов дол, постъпилите ограничителни заповеди заради домашно насилие са 76. Това включва заплахи към мъже, жени и деца. През 2023 г. в цяла България те са били 4 429. Данните на полицията показват, че в национален мащаб този брой расте с всяка изминала година. През 2022-а заповедите са 3 654. Така ръстът надхвърля 20%.

(ВИДЕО) Мъж преби зверски съпругата си в Бобов дол, детето им засне насилието в клип, бабата го пусна в социалните мрежи