Friday, May 3, 2024
HomeРегионСапарева баняСлед години ходене по мъките! Започва мащабен ремонт на църквата „Св. 40...

След години ходене по мъките! Започва мащабен ремонт на църквата „Св. 40 мъченици“ в Сапарева баня

Мащабен ремонт на църквата „Свети Четиридесет мъченици“ предстои в Сапарева баня. „Целта ни е да възстановим храма и той да придобие вида, в който е бил при откриването си през 1859 г. Ще се реставрира иконостасът, който е от масивно дърво, запазен в много добро състояние, въпреки че е на около 180 г. По времето на комунизма иконостасът е бил боядисван, сега ще възстановим възрожденския му вид. Ще се възстановят възрожденските стенописи, всички икони, които са на по 120 – 150 години. Ще се възстановят иконописи, изработвани от руски генерал. Ще се подменят дюшемето, дограмата, столовете, полилеите. Ще бъдат закупени още един царски трон и още един проскинетарий. Ще бъде направена нова певница с дърворезба. Предвиден е основен ремонт на покрива. Черквата ще бъде измазана наново – в бяло, с облицовъчен камък. Ще се реставрират и камбанарията. Отвън ще се направи дренаж. Ще се ремонтира и оградата. Дворът ще бъде тотално променен. Той ще бъде озеленен, ще бъде изградена чешма, ще има пейки, пързалки за дечицата, ново осветление. Строителните дейности са възложени на фирма „Нивелстрой“, с която имаме договор за изпълнение за 2 години. С реставрацията се заема полякът Вацлав Копецки, който е изключителен професионалист, работил е в храмове в Рила, Бобошево, Благоевград, Сандански.

Много трудно спечелихме проекта, с което осигурихме финансирането – около 502 000 лв. Беше 2 години и половина ходене по мъките – до фонд „Земеделие“, до Националния институт за недвижимо културно наследство. Отхвърлени бяха проектите на над 100 черкви, спечелиха само 3, единият от които е за нашата черква. С Божията помощ и с помощта на свети Иван Рилски успяхме и се надявам на 8 септември, на празника Малка Богородица, да направим първа копка”, коментира председателят на църковното настоятелство отец Димитър Филибев.
Проектът се финансира от Държавен фонд „Земеделие“, по мярка „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“, подмярка „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“.
„Свети четиридесет мъченици“ е централният храм на Сапарева баня. Намира се в центъра на населеното място. Черквата е от периода на Възраждането, архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular