Дупнишкото село Бистрица сред топ туристическите дестинации в Югозапада

  • Кметът Огненски: Прииждаха туристи от Русия, Израел и всички краища на България

  • Предстои откриване на нов комплекс от бунгала с 26 места

Ръст на туристите в Бистрица през този летен сезон отчитат местните хора. В дупнишкото село предстои откриването и на нова къща за гости, което е стъпка към разрешаването на проблема с местата за настаняване. „Сезонът е много добър. Интересът към Бистрица е огромен. Идват посетители от различни места, включително от по-далечни градове като Видин, Монтана. Наскоро имаше от Своге. Пристигат групи ученици с ръководители – от Кюстендил, от Благоевград, както и от други места. Направи ми приятно впечатление, че на една от групите учителят обясняваше как да си направят огнище, да го оградят с камъни, да си запалят огън и да не допускат пожар, да пазят чисто. Има и чужденци – руснаци, израелци. Идват организирано чрез туристическа фирма. Аз също се запознах с хората от една израелска туристическа агенция, имам приятели израелци и те популяризират Бистрица.

Много хора вече знаят за екопътеката, водопада и панорамната площадка „Софарджик”, чули са за откритата минерална вода. Има много туристи, отседнали в района, например в Сапарева баня, които търсят близки места за разходка, и така стигат до Бистрица. Казват, че им харесва девствената природа. Нашият район е единственият в Рила, който не е комерсиализиран. Всичко е естествено, не е бетонирано и точно това е предпочитано от много хора”, каза кметът на Бистрица Кирил Огненски.


В селото не крият и недостатъка – Бистрица все още няма необходимия потенциал за посрещане на туристи. „Имаме нужда от места за туристите. Къщите за гости, ресторантите, заведенията в Бистрица са крайно недостатъчни. Идват хора, които питат къде могат да отседнат, и засега не можем да им предложим такива места, а туризмът ни е приоритет”, подчерта Огненски.
В момента селото разполага с 4 къщи за гости, изградени в последните 2 години. „Предстои откриването на нов комплекс. Това са бунгала с 26 места за настаняване, които се намират в края на селото, по-близко до планината. Този комплекс ще е поредната придобивка за селото – само допреди няколко години ние нямахме нито едно място за посетители”, допълни управникът на Бистрица.


Местните се надяват „Басейнова дирекция” скоро да издаде поисканото от община Дупница разрешително за сондаж на минералната вода в Бистрица. Надеждата на общинската управа, както и на повечето бистричани, е разкриването на гореща минерална вода да допринесе за развитието на туризма в селото и района.