Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаСлед като изнесоха кабинета на председателя на ОбС К. Костадинов, го изхвърлиха...

След като изнесоха кабинета на председателя на ОбС К. Костадинов, го изхвърлиха и от програмата за 3 март

Недопускането на речта ми изразява само страх, смята шефът на местния парламент

Политическата и властова криза в Дупница се задълбочава. След като смениха бравата и заключиха кабинета на председателя на ОбС Костадин Костадинов, шефът на местния парламент безпрецедентно бе лишен от възможността да произнесе приветствено слово по време на общоградско тържество за националния празник 3 март.

„Възмутен съм, че разделението, срещу което публично се говори днес, взе връх и в отбелязването на 146-та годишнина от Освобождението на България в Дупница. Националният празник, който би трябвало безусловно да ни обединява, се превърна в поредната демонстрация на налагане на еднолична власт и противопоставяне.

Като председател на Общинския съвет, помолих да бъда включен в програмата за произнасяне на слово по повод 3 март. Такава възможност не ми бе дадена, което може да бъде заповядано само от Първан Дангов – кмет на общината. Тържествено слово произнесе единствено той”, написа в една от социалните мрежи Костадин Костадинов.

Той счита, че по този начин се демонстрира неглижиране на институцията Общински съвет, като целта е пореден опит за провокация и създаване на напрежение между местната изпълнителна и законодателна власт.

„Избран съм от своите съграждани да ги представлявам и смятам за свой дълг да ги поздравя публично на такава светла дата. Недопускането на речта ми от страна на организаторите изразява само страх и е много жалко, че той дава тон на публичните събития в общината”, смята още шефът на местния парламент.

Упражнената цензура върху Костадинов е само капка в разразилата се буря във взаимоотношенията между кмет и председател на ОбС. В края на изтеклата седмица се стигна до драматични сцени, при които шефът на местния законодателен орган разбра, че освен всичко друго е възпрепятстван и достъпа му до кабинета в сградата на кметството.

В петък стаята осъмна заключена и със сменена брава, а отвътре бяха изнесени мебели, документи и лични вещи. Изкарани бяха столове, маса, кафе машина, телефон, принтер, хладилник и др. Въпреки потърсената помощ от зам.-кмета Бойко Христов, така и не се стигна до цивилизовано решение на възникналия конфликт. Костадинов съобщи, че е в болничен и ще направи коментар по темата в първия работен ден.

Последните действията се разиграха след проведеното заседание на местния парламент. На него общинските съветници отхвърлиха внесеното предложение за освобождаване на Костадин Костадинов от шефския пост. Оцеляването на председателя бе разтълкувано като загуба на мнозинство в Общинския съвет от страна на кмета Първан Дангов.

Ситуацията предизвика гневната реакция на градоначалника, който напусна заседателната зала, а преди това заяви, че оттук нататък между двамата има не само пропаст, но „зее огромна празнина”. Той бе категоричен, че повече няма да седне до този председател на Общинския съвет, който по думите му „е загубил не само политическо доверие, но и човешкия си облик като управленец”. След излизането му от местния парламент вътре неочаквано спря и токът.

Още в четвъртък Костадинов намекна, че възнамерява да заведе дело срещу Дангов, за отправените публични внушения, които забъркват името му в корупционни схеми около ВиК-Дупница.

Заговори се, че след смяната на бравата и ограничаване на достъпа му до кабинета е подал жалба в Районното управление.

Кризата между местната законодателна и изпълнителна власт ще се изостри допълнително, след като стана ясно, че съветници от БСП събират подписка за свикване на нова  извънредна сесия с  искане за оставката на Костадинов. До този момент все още липсват необходимият брой желаещи да я подкрепят. Дори и това да се случи обаче, остава под въпрос как ще бъде насрочена сесия, при положение, че самият председател е възпрепятстван да стигне до работното си място.

Случаят е безпрецедентен в новата история на Дупница, коментират запознати с политическите процеси в града.

Те припомнят, че и в предишни години се е случвал сериозен разнобой между кмет и председател на ОбС, но никога не се е стигало до положение на заключени врати, изхвърлени вещи, закани и развявания на клещи за кастрация в залата на местния парламент.

RELATED ARTICLES

Most Popular