Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСлед мащабен ремонт отвори врати храмът „Св. Св. Петър и Павел“ в...

След мащабен ремонт отвори врати храмът „Св. Св. Петър и Павел“ в самоковското село Доспей

След няколко месеца мащабен ремонт на днешния празник – Кръстопоклонна неделя, отвори врати храмът „Свети свети Петър и Павел“ в самоковското село Доспей. По този повод бе извършен водосвет за здраве от предстоятеля му отец Георги Николов.

Той каза, че неслучайно на този ден църковното настоятелство реши да отвори храма и си даде неимоверни усилия. Отец Георги посочи, че Господ вижда делата на всеки и благодари на местните дарители за помощта. По думите му всичко се прави за хората и цялото село.

Църквата се ремонтира с помощта на местни дарители и доброволци, които са помогнали за освежаването и довършителните дейности. През последните няколко дни са се включили в помощта и децата от селото.

Храмът ще бъде отворен всеки ден и ще очаква миряните, които искат да го посетят. Отец Георги каза, че има каса, която е предназначена за парите от свещите и такава за дарения.

По време на церемонията местните жители казаха, че ремонтът е направен със сумата от 20 хиляди лева и по-голямата част от тях са от местните дарители от Доспей, съобщи БТА.

Ремонтът започна след решение на църковното настоятелство да се премахне старото дюшеме, положено преди около 100 години, когато е осветен храмът. В църквата е подменена изцяло електрическата инсталация, повредена преди няколко години, след като гръм пада близо до храма. Сложено е и видеонаблюдение, което също е дарение. Ремонтът включва боядисване на вратите и освежаване на стените.

Строежът на храма е започнал през 1924 година и е завършен през 1927 година.

Припомняме, че всело Доспей има и друг храм, носещ същото име. След трийсет години разруха през есента миналата година той също отвори врати и отново бе ремонтиран с помощта на местни жители.

 

Снимки: Всичко за село Доспей/Facebook

 

RELATED ARTICLES

Most Popular