Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилСлед смъртните случаи на бебета в Кюстендил! РЗИ проверява за имунизациите в...

След смъртните случаи на бебета в Кюстендил! РЗИ проверява за имунизациите в областта

Здравното министерство е изпратило до всички РЗИ писма с искания личните лекари да направят преглед за имунизациите и реимунизациите на децата от техните листи.Това съобщи  главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след смъртта от коклюш на двете едномесечни бебета в Кюстендил. За първите 3 месеца на 2024 г. в България са регистрирани 250 случая на коклюш. В седмицата 8-14 април новите случаи са 59, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Най-висока е заболяемостта при децата между 10 и 18 години, следвани от бебетата до 1 годинка,

Ако заболеваемостта продължи с тези темпове ще става въпрос за национална епидемия каквато преживява цяла Европа, заяви Ангел Кунчев. Здравното министерство е изпратило вече до всички РЗИ писма с искания личните лекари да направят преглед за имунизации и реимунизации както в област Кюстендил, така и в цялата страна.

Припомняме, че две бебета от град Кюстендил с доказана диагноза коклюш не успяха да преборят болестта. Пеленачетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу заразата. Едното бебе е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото дете – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

И в двата случая медицинска помощ е била потърсена късно. Намерени са всички контактни лица и са поставени под наблюдение”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че двете деца нямат връзка помежду си, въпреки, че са от една махала на Кюстендил.

Както „Вяра” писа, другите три случая на заболели деца в област Кюстендил са лекувани от педиатри и инфекционисти в Дупница. Едно от децата е от града. То не е хоспитализирано и е излекувано амбулаторно. Другите са от Трекляно и Бобов дол, като вече са изписани от отделението по Инфекциозни болести в общинската болница „Св.Иван Рилски”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular