Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаСлед 4 часа спорове и нападки ОбС в Дупница прие бюджета

След 4 часа спорове и нападки ОбС в Дупница прие бюджета

  • Финансовата рамка е 56, 4 млн. лв.

  • На 23 февруари ще направим отчет, обяви кметът Дангов

Тазгодишният бюджет на общината бе приет в Дупница на 15 февруари. Финансовата рамка е 56 488 663 лева. От тях40 238 740 леваса субсидия от държавата, а 16 249 923  лева –  приходи от местнидейности.Бюджетът бе подкрепен от 26 съветници. „Против“ бе Емил ГущеровотГЕРБ. Той обясни, че вотът му е отрицателен  заради използвани процедурни хватки и прекъсване на дебата, за да не мудадат думата, след като бе дал заявка за изказване. Виктор Мантарков от „Възраждане“ гласува с „въздържал се“. Променив проекта за бюджета бяха направени по отношение на разходите за заплати, като бяха добавени кметските наместници на селата Кременик, Палатово, Делян, Тополница, Крайни дол и Грамаде.

Бюджетът бе приет след много спорове, взаимни нападки, реплики, обиди, които отнеха близо четири часа. Само до старта на дебата за най-важния документ в словесни престрелки мина един час.Чуха се думи и изрази като „лицето със земноводен прякор“, „пийте си хапчетата“, „върти се като пумпал“, „алкохолик“ …

Питане на Виктор Мантарков относно бездомните кучета ядоса кмета Първан Дангов. Градоначалникът отбеляза, че като ветеринарен лекар по-добре от всички знае за проблема, който досега е бил подценяван. Че в приюта, чрез който са били усвоявани европейски средства, вече се работи по нови правила –  съгласно закона, със стария екип. “Ще се справяме поетапно“, заяви кметът. След въпрос на председателя Костадин Костадинов за нерегистрираните домашни кучета кметът напусна залата, заради което бе дадена първата почивка. Това изнерви Иван Раков от СДС.

„И аз си тръгвам. Ние сме хора с работа. Вие се подигравате с нас“, избухна съветникът. Малко по-късно градоначалникът донесе клещи за кастрация, демонстрирайки, че като ветеринарен лекар е готов да коментира професионални въпроси, но темата е бюджетът. В отговор Емил Гущеров от ГЕРБ пък донесе жълта каска, с която излезе, за да говори от микрофона. В „говорилнята“ бе включена и Библия. За свещената книга по време на споровете напомни Георги Георгиевот КОД – ВМРО. Общинският съветник се бе сдобил с нея, след като в началото кметът показа изданието от трибуната и оповести, че по молба на Светия синод то може да бъде предоставено на хората в местния парламент, ако имат желание, като направят заявки.По-късно Георгиев добронамеренопосъветва кмета да бъде на необходимата висота и да не снижава авторитета на съвета. „не падайте на махленско ниво. Вие задавате тона. Нека не принизяваме нивото на Общинския съвет“, обърна се Георгиев към Дангов.

Кметът Първан Дангов за пореден път определи бюджета като бюджет на всички граждани на общината. Той посочи още, че предстои отчет на завареното и извършеното от началото на мандата, който ще бъде даден публично на 23 февруари, когато съветниците ще имат думата за въпроси и коментари.

От името на КОД –ВМРО председателят Костадинов заяви, че групата ще подкрепи докладната, тъй като това е първият бюджет на настоящия управленски екип. ОбС шефът посочи, че не са взети предвид предложения на групата по финансовата рамка, давани и в предишни години. Освен това оттегли докладната си за средствата за местни инициативи на граждани, отбелязвайки, изказването на кмета за липсата на средства и че няма политическа воля това да се реализира. Костадинов припомни и приоритета на групата – образованието, за което според него трябва да се разработи общинска образователна програма, като се акцентира на квалификацията на учителите и навлизането на новите технологии в сферата. Като изключително сериозен проблеми Костадинов посочи дефицитите по отношение на управлението на отпадъците. Председателят подчерта, че разходите за събиране и третиране на отпадъците са 2, 8 млн. лв., а приходите 2,8 млн. лв. годишно. Че в план-сметката не са включени 2 млн. лв. за сепарираща инсталация. „Нищо не е заложено за депо. Ще има ли клетка за депо?“, попита шефът на местния парламент. И допълни: „Тези дефицити могат да блокират бюджета и да се превърнат в бомба, която да взриви това управление“. „Това е първият бюджет на Първан Дангов, затова ще го подкрепим. По-добре някакъв, отколкото никакъв бюджет“, обобщи Костадинов.

Същото бе потвърдено и от кмета. Той подчерта, че бомбата е била заложена в предишния мандат. Обясни, че общината дължи над 18 млн. лв. към доставчици на услуги по сметосъбирането  и сметоизвозването. Има задължения и към РИОСВ и МОСВ и ако сумите не се внесат, няма да има финансиране по проекта за депото.

„Това е бюджет с грижа към селата и гражданите, реален, изпълним, по-социален, по-справедлив. Изготвен за по-малко от два месеца от кметския екип. Затова ние ще го подкрепим“, заяви Ивайло Петров от БСП.

„От Партията на зелените също ще подкрепим бюджета. Нека да не бъдемтолкова критични“, каза Йонко Гергов. Той даде и идея – с цел развитие на туризма да се помисли за изграждане на туристически информационен център в града. „Ние нямаме един елементарен туристически информационен център. Един от малкото градове сме без такъв център и се надявам това предложение занапред да бъде разгледано“, отбеляза съветникът на „Зелените“.

Георги Георгиев от КОД – ВМРО предложи да се помисли за изграждане на спортно игрище в някое от училищата или на друго място в града. Дори декларира, че е готов да държи лентата, която Първан Дангов да среже.

Емил Гущеров отправи критики към финансовата рамка, като акцентира на това, че не включено нито едно предложение на ГЕРБ. „Имаме цял списък с над 40 предложения, а нищо не е отразено. Взети са предвид само едно-две. И то защото са предложени и от други колеги, като например за ремонта на ул. „Паничище“. Това е показателно за реваншизма! Какво да отговорим на гражданите, когато ни питат? И как да бъдем градивна опозиция?! Това е бюджетът на гражданите, които Дангов си е избрал, не на всички граждани!“, заяви Гущеров.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular