Гордост! Миглена Селишка и Кирил Милов носят бронз за България, Евелина Николова отива на финал

Дупничаните Миглена Селишка и Кирил Милов завоюваха бронзови отличия от европейското първенство по борба в Букурещ, а Евелина Николова от Петрич отива на финал.

28-годишната представителка на Дупница Миглена Селишка донесе първия медал за България при жените на Евро 2024 в Букурещ, след като в битката за бронза при най-леките в категория до 50 кг надви с технически туш представителката на домакините Ана-Мария Пирву.

Българката проведе отлична схватка, в която малко след средата на първата част успя да мине зад гърба на своята съперничка и впоследствие реализира серия от успешни пренасяния за крайното 10:0 само 1:57 минути след началото на битката.

По този начин Селишка завоюва своето първо бронзово отличие от шампионат на Стария континент при дамите, след като до този момент тя имаше един златен медал от Рим 2020 година и още три сребърни (Букурещ 2019, Варшава 2021 и Будапеща 2022).

“Не очаквах толкова бързо да приключи всичко, но се радвам. Предвид, че съперничката ми беше румънка очаквах да има неща, които да ми повлияят като съдиите и публиката. Бях се подготвила за това, но за щастие нещата се развиха в моя полза. Медалът си е медал, макар че не е този, който всеки състезател иска. За мен все пак това е първо по-сериозно състезание след травмата, така че това беше стъпка към по-важните надпревари през година”, коментира Миглена Селишка пред БНТ.

Пред камерата дупничанката сподели, че е наясно какво трябва да промени за предстоящата олимпийска квалификация и призна, че тежката контузия, която я остави извън борбата за около година, със сигурност ѝ се е отразила психически. “Има неща, върху които трябва да поработя. Знам си грешките, повечето от тях са на психологическа основа. Има какво да се поправи и се надявам за европейската квалификация да съм на по-високо ниво. Контузията със сигурност ми се е отразила психически, тъй като много дълго време не бях на тепиха”, завърши Селишка.

Нейният съгражданин Кирил Милов донесе третият поред медал на България от европейското първенство по борба, след като тушира финландеца Арви Саволайнен в битката за бронзово отличие на 97 кг класически стил. Преди това Абу-Муслим Амаев стана трети в Европа в категория до 67 кг., а във вторник Едмонд Назарян направи същото в категория до 63 кг.

Милов взе първата точка още преди партера на първата част и доминираше тотално в мача. При 5:0 във втората част българският национал направи ново движение за две точки, с което тушира финландеца. Щабът на Саволайнен загуби обжалване и така крайният резултат стана 8:0.

Българският борец започна турнира с победа с техническо превъзходство срещу поляка Тадеуш Михалик, но на четвъртфиналите българският национал бе надвит с 0:4 от състезаващия се с неутрален статут Магомед Муртазалиев.

Той се класира на финал по-късно във вторник и изтегли Милов на репешаж, където българинът надви унгареца Тамаш Левай с категоричното 11:0. Това го изпрати и на схватката с Саволайнен за бронз, където спечели бронзово отличие за родината ни.

“Имаше малко огорчение, защото очаквах повече. Винаги идвам за златния медал. Много се радвам, че след тази контузия и месец и половина тренировки успях да покажа, че съм на добро ниво. Сега ще потренираме, защото видях грешки, които трябва да изчистим за олимпийските квалификации” каза Милов пред БТА.

Снимки: Българска федерация по борба

“Исках да дойда и да направя един хубав турнир преди олимпийските квалификации, за да знам на какво ниво съм. Мисля, че съм готов на 99%, другият ще го наваксам на тренировки”, категоричен е дупничанинът.

Почетният гражданин на Петрич Евелина Николова се класира на финал на европейското първенство по борба в Букурещ и гарантира на България първи медал, различен от бронза. Българската националка победи на полуфиналите миналогодишната еврошампионка до 23 години Соломия Виник от Украйна със 7:6, след като направи голям обрат в последната половин минута.

“Не съм загубила вяра в себе си. Знаех, че мога да победя и атакувах с всички сили. Утре ми предстои среща с позната съперничка”, заяви 31-годишната Николова след схватката. Познатата съперничка, срещу която петричанката ще се изправи в петък, 16 февруари, е беларуската състезателка Ирина Курачкина, която има две титли на европейски първенства.