Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградСлужебният премиер: Засилва се имигрантският натиск на границата край Петрич

Служебният премиер: Засилва се имигрантският натиск на границата край Петрич

Стефан Янев благодари на пожарникарите от Благоевград за проявения героизъм

„Благодарим Ви за това, което правите за хората. Вашите дела заслужават дълбока признателност“. С тези думи министър-председателят Стефан Янев се обърна към пожарникарите, участвали в погасяването на горските пожари в област Благоевград и в Република Северна Македония.

В благоевградското село Габрово премиерът приветства смелите момчета и момичета за човещината, за солидарността и съпричастността. Министър-председателят изтъкна важността на мисията на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, на военнослужещите от Българската армия, на представителите на горските стопанства и на доброволците, участвали в овладяването на бедствената ситуация. „Това са дела, които заслужават дълбока признателност. Уверен съм, че оказаната подкрепа ще получи висока оценка както от страна на българските граждани, така и на гражданите на РСМ“, посочи още премиерът.

Край храма “Св. Георги Победоносец” от 13-и век в село Габрово бе даден курбан и отслужен молебен от Неврокопския митрополит Серафим за здравето на огнеборците. Освен служебния премиер, гости на събитието бяха кметовете на градовете от РСМ Берово, Пехчево и Делчево, засегнати от пожарите. “Срещата с пожарникарите е тук край храма, защото когато пожарът бе само на километри от нашата граница, тук с областния управител Николай Шушков запалихме по свещичка и заваля дъжд”, обясни главен комисар Николай Николов, който също присъства на срещата.

По отношение на засиления мигрантски натиск към Европа министър-председателят Стефан Янев отбеляза, че българските власти следят внимателно ситуацията в Афганистан и вече е създадена необходимата организация за засилване на охраната по границата. Премиерът проведе среща и с представители на граничните служби в района на Петрич и бе констатирано повишаване на броя имигранти, които пресичат нелегално границата. „Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията, включително и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност“, отбеляза премиерът Стефан Янев. Той обяви, че в координация с нашите европейски партньори страната ни е в готовност да окаже съдействие при евентуална евакуация на 11 български граждани, работещи в Афганистан.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков участва и в работна среща, водена от премиера Стефан Янев. Той беше посрещнат в археологически обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“, м. Рупите, където пристигна с министъра на културата проф. Велислав Минеков. На място, където продължават археологическите проучвания, ръководителят на същите доц. д-р Людмил Вагалински даде обстойна информация за хода на разкопките, разкритите артефакти до момента и богатата научна информация за обекта, получена и синтезирана в резултат на тези проучвания.

По-късно министърът на културата проф. Минеков разгледа и новата сграда на Исторически музей-Петрич, която предстои да бъде пусната в експлоатация. Веднага след това посети и действащата експозиционна зала на Историческия музей в центъра на града. Проф. Велислав Минеков беше посрещнат и в кабинета на кмета Димитър Бръчков, където двамата проведоха също работна среща.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular