Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаСмениха прозорците на черквата в Дяково

Смениха прозорците на черквата в Дяково

До края на месеца ще бъде ремонтирано кубето, обеща архиерейският наместник Георги Паликарски

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Първа стъпка към дългоочаквания ремонт на църквата направиха в дупнишкото село Дяково. Навръх големия християнски празник Архангеловден е докарана и сменена част от дограмата на черквата „Рождество на Пресвета Богородица”, която продължава да е в изключително тежко състояние.

„Започна преобразяването на нашия храм”, написа в социалните мрежи Мария Кацарска, която повече от 1 г. се бори  за спасението на черквата.

„От дарения са събрани 11 000 лв. и са сменени прозорците. Във времето с дарения са осигурени и средства за кубето. Осигурена е и ламарината за кубето, съхранява се на склад. Мои познати от Яхиново ми обещаха скеле. В момента, в който го предоставят, започваме ремонта. До края на този месец ще направим кубето, за което всички знаем, че има опасност да падне”, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия  Георги Паликарски, който отговаря за черквата.

На въпроса има ли надежда скоро да започне цялостен ремонт, архиерейският наместник отговори: „От Софийската света митрополия не ни отпуснаха средства за дяковската черква и все още се събират парите. Ангажимент са поели Радослав Димитров, съпругата му Мария Кацарска и клисаря Ивайло Попов. Аз съм ги упълномощил и на мога да говоря в детайли. Имам обещанието на човек, свързан със селото, Стоян, който има автокъща, къщи за гости, да закупи нова врата за входа на черквата”.

Както сме писали, църквата „Рождество на Пресвета Богородица”, която догодина навършва един век, се руши. От покрива има течове и таванът е пробит, а мазилката – паднала. Стените са с пукнатини. В черквата има влага. Ръжда е унищожила олуците, които на места са скъсани. Пада и мазилката на фасадата.  Кръстът на камбанарията е силно наклонен и всеки момент може да рухне.

„Само Господ ни пази църквата! Ако не беше така, отдавна да се е съборила!”, коментират в селото.

Припомняме, че миналата година по инициатива на столичната учителка с потекло от Дяково Мария Кацарска бе събрана подписка, с която се търси помощ за храма. Учреден бе и инициативен комитет за развитие на селото, една от първите задачи на който бе подписката, изпратена по-късно в митрополията и др. институции. Съдбата на църквата и до днес тревожи дяковци и много хора, свързани с Дяково.

Снимки: Мария Кацарска

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular