Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятСпасителната операция в мина 'Пионер' приключи. 13 души останаха под развалините

Спасителната операция в мина ‘Пионер’ приключи. 13 души останаха под развалините

Спасителната операция в мина “Пионер” в Амурска област, където 13 миньори са затрупани под развалините, е преустановена. Администрацията на рудника обяви, че животът на спасителите и служителите, участващи в издирването, е в опасност, съобщи Би Би Си.

Държавната ТАСС също потвърди за прекратяването на спасителната операция, като се позова на компанията “Покровски”. От там я свързват с риска от повторно срутване и наводняване на всички участъци, където може да има хора.

На 18 март 13 миньори бяха затрупани под отломките в шахтата на дълбочина повече от 100 метра.

Спасителите направиха няколко сондажа, за да извършат проучване. На 25 март руското Министерство на извънредните ситуации съобщи, че камера е открила вода. Още по-рано анонимен източник заяви пред ТАСС, че мината вероятно е наводнена.

Сега от администрацията посочват, че всичко е във вода, глина и лед.

“Животът на спасителите и служителите на мината, участващи в операцията, е изложен на смъртен риск”, изтъкват от рудник “Покровски” (оператор на мина “Пионер”).

“Сигурен съм, че експертите са направили всичко, което е по силите им. Днес те взеха решение за прекратяване на спасителната операция”, пише в Телеграм губернаторът Василий Орлов.

Още миналата седмица ТАСС съобщи, че по-голямата част от аварийно-спасителните работи в мина “Пионер” са били преустановени.

“Всички работи, включително и пробиването на четвъртия участък, са преустановени поради раздвижване на земните пластове. Рискът от повторно скално свличани остава”, заяви източникът на агенцията.

Според зам. изпълнителния директор на “Пионер” Алексей Афанасиев мината е запълнена “до хоризонт +85, няма хора над тази граница, което беше надеждно установено по време на спасителните операции още в първите дни на операцията”.

“Положихме всички усилия, работихме денонощно и с пълна отдаденост”, добави той.

Министерството на извънредните ситуации на Русия, което прехвърли служители от други източни руски региони за издирвателни и спасителни работи, все още не е обявило прекратяването на операцията.

Миналата седмица Алексей Бирюков, управляващ директор на мината, бе арестуван. Той е обвинен в нарушаване на изискванията за безопасност по време на работа./ offnews.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular