Saturday, May 11, 2024
HomeАктуално от днесСръбски полицаи на ГП "Рибарци" не допуснаха българи за честването на Деня...

Сръбски полицаи на ГП “Рибарци” не допуснаха българи за честването на Деня на Западните покрайнини

ВМРО: Три часа хората са държани без никакво обяснение, бити са черни печати

Сваляни са човек по човек, разпитвани са и заплашвани, алармираха потърпевши на границата

Сръбските гранични власти на пункта “Рибарци” не допуснаха два автобуса с българи, тръгнали да отбележат Деня на Западните покрайнини. В автобусите пътували ученици, студенти и родолюбци, решили да почетат паметната дата – известна и като ден на черните забрадки. Три часа хората са държани без никакво обяснение. Бият се масово черни печати”, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.
Автобусите не са пропускани да минат под претекст, че не работи системата, което не отговаря на истината, защото междувременно са преминавали леки автомобили, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Снимки: Фейсбук

Сръбските власти на пункт “Олтоманци” са сваляли от автобусите човек по човек за проверка. Те са разпитвани и заплашвани. Има трима души с ударен черен печат от сръбските власти.
В бус от върнатите в неделя от границата са пътували 18 души, представители на Българския национален съюз – Еделвайс, клуб по Родолюбие и Отечествознание, студентски организации, съобщи за БТА Кристиян Танев.Той е един от недопуснатите да влязат в съседната страна. Танев разказа пред агенцията, че групата е била държана на граничния пункт в продължение на два часа, след което им е връчен документ за отказ да влязат в Сърбия, после били върнати обратно. “Стоял съм с часове на тази граница, но за първи път ни връщат”, коментира Танев. Според него от друг бус, с който пътували заедно, митническите власти иззели шапка с името на футболен отбор и книга от пътуващи в него.
“Това са поредните спекулации. В Босилеград беше пуснат слух, че ще пристигнат футболни фенове, които щели да направят проблеми”, коментираха от Културния център в Босилеград.

Културно-информационният център (КИЦ) в Босилеград традиционно отбелязва Деня на Западните покрайнини на 8 ноември. По този повод в навечерието на празника КИЦ, Националната спортна академия „Васил Левски” и официални гости от България организираха възпоменателна вечер в салона на културния център. В програмата бяха предвидени тържествена програма и представяне на ІІІ и ІV том на сборниците „Съдбата на Българите в Западните покрайнини”. Това е дата, на която си спомняме за трагичната съдба на онези наши сънародници, чието откъсване от родината става възможно с разпоредбите на Ньойския договор, казаха организаторите. Част от пътуващите успяха да преминат границата и да стигнат до Босилеград.

Босилеград при пристигането на част от българите, дошли да почетат Деня на Западните покрайнини

Заради случилото се на граничния пункт в неделя, програмата ще бъде съкратена, отпада и посещението в село Извор, каза за БТА председателят на центъра Иван Николов.
В неделния ден областният председател на ВМРО – Кюстендил Георги Петров също замина за ГКПП “Олтоманци”, за да провери на място случващото на Рибарци.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. затворете границата с Сърбия за сърби
    затворете я и за македонците тогава да се разберем
    Аз от Рибарица не може над сто години да не мачка
    А педераси те от народното събрание да си мълчат

Comments are closed.

Most Popular