Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаСтарият градски бит на Дупница оживя в изложба

Старият градски бит на Дупница оживя в изложба

Откриха етнографска експозиция в къщата на Станке Димитров- Марек

В Дупница отвори врати къщата на Станке Димитров – Марек, която приютиетнографската експозиция „Хора и къщи. Градски бит от първата половина на ХХ век”. След извършения ремонт в къщата са подредени предмети от бита на дупничани от началото на миналия век.

Показан е интериорът на модерните къщи, строени в града след 1900 г. В една от стаите са експонирани мебели, дарени от семейство Пилеви – наследници на Андон Пилев – един от издателите на най-продължително излизалия преди 9 септември 1944 г. дупнишки вестник „Светлина” и собственици на печатница „Братя Пилеви”. Обособен е кабинет с бюро, етажерка, шарж на директора на вестника Андон Пилев, рисуван от Георги Лазов – Лазето, табло с факсимиле от първия брой на „Светлина”, на който са и снимките на триматаоснователи на изданието.

Има стаи, показващи как са изглеждали кухня, гостна и спалня в началото на миналия век. Експозицията е временна и ще продължи да се обогатява, за да прерасне в постоянна експозиция в преустройвания в момента Младежки дом.

Както сме писали, експозицията е факт благодарение на проекта на „Светлина от миналото”, реализиран отобщината и Историческия музей в Дупница по трансгранична програма между България и Северна Македония, съвместно с община Куманово.Проектъте на стойност 458 365. 90 евро за двете общини и целеше повишаване на туристическия потенциал на регионачрез реклама на културното и природно наследство.

При изпълнението му е реновирана къщата на Ст.Димитров – Мареки е създаден и оборудван с техника Център за дигитализация на културно-историческото наследство. Към сайта на музея е създаден електронен каталог на в. „Светлина”, издаван от 1920 до 1944 г.Дигитализирани са 100 броя от изданието, които могат да се четат в интернет.

„Този проект осъществи две отдавнашни идеи на музейния екип. На първо място – да съхраним и предадем на бъдещите поколения в. „Светлина”, който пазим в музея, като го дигитализираме. Спроед мен само по този начин можем да го запазим. Той е на повече от 100 г. и когато го ползват и краеведи, и ученици, страниците вече се чупят. Затова търсехме начин да закупим техника. След вестника ще се дигитализират още много архивни фондови единици, които биха могли да се ползват от изследователи, ученици и изкушени от историята.

Другата идея, която реализирахме с проекта, беше да социализираме тази къща в центъра на Дупница. Повече от 30 г. тя стоеше необитаема, ползвахме я само като фондохранилище. Искахме да я наситим с живот и да й дадем облик, който е позабравен”, обясни директорът на музеяАнелия Геренска. Тя допълни, че за експозицията са разчитали на изключително бедния фонд на музея и на дарения.

„Много сложно и трудно беше, защото музейното дело в този период е било напълно пренебрегвано и ни костваше много. Апелите за дарения, които отправихме чрез медиите, достигнаха до много хора. Аз обаче съм убедена, че в Дупница има още много ценни неща. При препродажбите на старите градски къщи буквално се изхвърлят богатството и историята. Последният случай беше преди няколко дни, когато попаднах на точно такава стара градска къща. Фамилията си отива, къщата е продадена, всичко се изхвърлии аз просто си събрах някои неща, които се обработват за експозиция,”коментира Геренска.

„Другата голяма амбиция на екипа на музея е да ползва макета на в. „Светлина”, за да събере днешната хроника на града. Всеки може да напише кои са интересните за града събития в днешния ден, така, както някога хората са отбелязвали празниците си,делниците си. В кабинетапосетителите могат да оставят своите дописки за местния вестникв музея. Това е експозиция, която ще се развива паралелно с изграждането на бъдещата постоянна експозиция на музея. Тук ще има много допълнителни промени, включване на различни интерактивности. Никой от екипа на музея не я приема като нещо завършено, което виждате днес, и което ще продължи да съществува в сегашния си вид. Тази временна експозиция е направена с огромното желание да провокира дупничани да започнат да оставят историята на своите родове, да споделят своите родови истории, да споделят разказите за делниците и празниците през годините, онова, което е останало във фамилните архиви. Животът на града трябва да намери място и в бъдещата постоянна експозиция”, посочи етнографът Иглика Мишкова – сътрудник по проекта и куратор на експозицията.

Спомен за къщата разказа Михаил Панчев – преподавател в закрития учителски институт и първият председател наОбщинския съвет в Дупница, избранслед демократичните промени след 10 ноември 1989 г. Той разказа, че през 1951 г. е присъствал на празник на семейство Милушеви, което по това време живеело в сградата. За някогашната атмосфера на Дупница напомниха изпълненията на съставаза стари градски песни „Ноктюрно”, ръкововоден от Василка Борисова.

Откриването на експозицията бе посветено на националния празник на страната На официалното представяне присъстваха кметът Методи Чимев, зам. -кметът Крум Милев, дарителите Елка Пилева, Адриана Велева, Лъчезар Киров.

Предстои да се определи време за посещения, което вероятно ще бъде от 10 до 18 часа. Предполага се, че къщата ще бъде отворена от понеделник до събота, включително.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular